Klar for ny skredsesong i Romsdalen

Trening er avgjørende for at skredgruppa skal kunne redde liv når det gjelder.
Trening er avgjørende for at skredgruppa skal kunne redde liv når det gjelder. Foto: Norsk Folkehjelp Nesset

I løpet av to år har Norsk Folkehjelp Nesset lykkes med å bygge ei robust skredgruppe. Det er viktig for befolk- ningen som bor mellom bratte fjell i Møre og Romsdal.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 02. november 2016 - 10:40
Oppdatert: 24. november 2024 - 05:54

– Vi vet at alarmen kommer, sier Tonje Naas, leder for lokallaget som holder til en liten times kjøring utenfor Molde.

I 2014 omkom fire personer i et snøskred i Sunndalsfjella. Det var den mest alvorlige skredulykken i området på 40 år, og utløste også oppstarten av ei skredgruppe i Nesset. Lokallaget ville kunne bidra neste gang.

– Etter det første året med opplæring satt vi igjen med ei gruppe på 17 skredmannskaper. Målet er å være rundt 30, sier Wenche Toven som er leder for skredgruppa.

I løpet av vinteren håper hun å utdanne flere mannskaper. Det er ski- og fjellfolk hun henvender seg til, og dem finner hun blant annet i den lokale sportsbutikken.

– Disse har en ballast fra før. De har både kunnskap og utstyr, i tillegg til at de har en ekstra motivasjon med tanke på egenlæring, sier hun.

Wenche Toven er leder for skredgruppa.
Wenche Toven er leder for skredgruppa. Foto: Norsk Folkehjelp Nesset

Som å gå i treningsstudio

Skredgruppa i Nesset er en eksklusiv gjeng, og mange faller fra underveis i opplæringen som tar ett år. De skal gjennom søk- og redningskurs og førstehjelpskurs, i tillegg til teori og søksmetoder for snøskred.

Verken Naas eller Toven legger skjul på at de legger lista høyt og at dette er krevende. I tillegg til opplæringen ønsker Toven at mannskapene også deltar på flest mulig av de ukentlige treningene de har gjennom vintersesongen.

– Jeg setter høye krav og det er en del som faller av underveis, men de vi sitter igjen med er topp motiverte, sier hun.

Skredlederen forteller at det ikke er vanskelig å få folk til å stille opp på trening gjennom hele vinteren.

– Å bruke en kveld til det man har interesse og motivasjon for, er ikke noe problem. Det er som å gå i treningsstudioet, sier Toven.

– Og vi er helt avhengige av at folk trener jevnlig. Denne kunnskapen er ferskvare og må sitte i fingrene. Du kan ikke stå der og være usikker på hva du skal gjøre når skredet har gått, sier Naas.

Jeg setter høye krav og det er en del som faller av underveis, men de vi sitter igjen med er topp motiverte
— Wenche Toven

Når alarmen går

30. april i år rykket gruppa ut for første gang. Et skred hadde gått i Isfjorden og situasjonen var uavklart. De første mannskapene ankom sammen med politiet. En person var da funnet omkommet av turfølget og ble tatt hånd om av redningshelikopteret. Det viste seg etter hvert at ingen flere var blitt tatt av skredet.

– Men det viste at vi er raske, og det er det som kan redde liv, sier Toven.

Hun påpeker at gruppa er helt avhengige av folk som er i beredskap døgnet rundt. Mange av medlemmene kjører rundt med beredskapssekk og ski i bilen når det er sesong.

– Dette er fokuserte folk, og de vet hva som til enhver tid skal være klart, sier Toven.

Skredgruppa i Nesset øver forbereder seg på en ny sesong. Bildene er fra øvelser i vinter.
Skredgruppa i Nesset øver forbereder seg på en ny sesong. Bildene er fra øvelser i vinter. Foto: Norsk Folkehjelp Nesset

Higer etter kompetanse

Lederen understreker at det sosiale samholdet også er viktig, og at trening og større øvelser også skal være gøy. Resultatet er at mange av medlemmene som ble rekruttert til skredgruppa også bidrar inn i de andre aktivitetene i lokallaget.

– Et godt samhold betyr mye. Dette er såpass krevende at det er lett å falle ifra hvis folk synes det er kjedelig, sier Toven, som ser hun det positive med å stille klare krav helt fra start.

– Folk higer etter kompetanse og vil ha noe å strekke seg etter, sier hun.

Publisert: 02. november 2016 - 10:40
Oppdatert: 24. november 2024 - 05:54