Ilddåp for Norsk Folkehjelp Nord-Gudbrandsdal

Ekstremværet Hans rammet også Nord-Gudbrandsdalen, og de frivillige fikk kjenne på  følelsen av å bidra når det virkelig gjelder.
Ekstremværet Hans rammet også Nord-Gudbrandsdalen, og de frivillige fikk kjenne på følelsen av å bidra når det virkelig gjelder. Foto: Norsk Folkehjelp Nord-Gudbrandsdal

En av Norsk Folkehjelps nyeste redningsgrupper hadde knapt rukket å utdanne mannskaper før ekstremværet «Hans» traff Gudbrandsdalen.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 01. september 2023 - 9:51
Oppdatert: 24. november 2024 - 14:20

– Vi fikk de første godkjente mannskapene i juni, og så ble vi kastet ut i dette, forteller sekretær i laget, Ida Martiniussen-Kveen.

Ekstremværet traff Innlandet hardt, og i Nord-Gudbrandsdal ble det behov for alle som kunne bidra til å håndtere skadene. Det betydde at selv med minimal erfaring – én sanitetsvakt tidligere på sommeren – ble de ferske mannskapene fra Norsk Folkehjelp tatt imot med åpne armer.

– Det var kjempegøy å kunne bidra. Vi visste at vi kunne hjelpe til, men hadde ikke så mange kontaktpersoner, så vi reiste ut og henvendte oss til Sivilforsvaret. De tok imot oss på en kjempefin måte, sier Martiniussen-Kveen.

Dekker et stort område

Det nye laget har som mål å ha aktive medlemmer i de seks kommunene som utgjør Nord-Gudbrandsdal: Lesja, Dovre, Sel, Vågå, Lom og Skjåk. Det er flere Røde Kors-lag i dette området, men innbyggerne har ikke så mye kjennskap til Norsk Folkehjelps mannskaper.

– Vi var litt spent på hvordan vi skulle bli mottatt, men tilbakemeldingen fra alle vi møter er «så bra at vi blir flere», sier Martiniussen-Kveen.

– Vi ser at mannskaper kommer reisende fra både Hamar og Trøndelag for å bidra på leteaksjoner i området, så det er tydelig at det trengs flere ressurser her.

Vi var litt spent på hvordan vi skulle bli mottatt, men tilbakemeldingen fra alle vi møter er «så bra at vi blir flere
— Ida Martiniussen-Kveen

Så kom altså ekstremværet som skulle gjøre Norsk Folkehjelp litt mer kjent for kommunene i Nord-Gudbrandsdalen:

– Vi fikk også et møte med kriseledelsen i Vågå kommune, og de satte utrolig stor pris på å ha flere å spille på lag med. Der fikk vi i oppdrag å hjelpe til med å bemanne et senter for evakuerte, sier hun.

Noen å snakke med

Flere beboere fra tettstedet Tessand ble evakuert etter at et jordskred gikk gjennom et boligfelt. Stengte veier skapte ekstra utfordringer, og mannskapene måtte ta seg inn til evakueringssenteret med båt.

Norsk Folkehjelp Nord-Gudbrandsdal

Aktivitet: Søk og redning

Opprettet: 25. april 2023

Nedslagsområde: Lesja, Dovre, Sel, Vågå, Lom og Skjåk

Antall innbyggere i området: Ca. 20 000

Aktuelt areal: 10 000 kvadratkilometer

Vis mindre Vis mer

– Vi ble bindeleddet mellom de evakuerte og kriseledelsen i kommunen. I tillegg til det, var det fint å bare kunne være der for dem, sier hun.

– De evakuertes behov har hovedsakelig vært mat og et varmt sted å sove, men jeg tror også det har mye å si at de hadde noen å prate med. Noen tok det greit, mens andre syntes situasjonen var litt ekkel, sier hun.

Nå gleder laget seg til fortsettelsen, og ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen.

– Vi har satt opp både førstehjelpskurs og søk- og redningskurs i løpet av høsten, og har allerede en del påmeldte. Mange av dem vi snakker med ønsker å bidra, og det er veldig gøy å sitte i styret i et nyoppstartet lokallag når det går så bra, sier Martiniussen-Kveen.   

Publisert: 01. september 2023 - 9:51
Oppdatert: 24. november 2024 - 14:20

Relaterte artikler

Frivillige fra Norsk Folkehjelp Nesset rykker inn med nødvendig utstyr for å bistå kommunen i evakueringen under ekstremværet Gyda.

Stor innsats under ekstremværet Gyda

Frivillige fra Horten og Drammen stablet 1000 sandsekker for å sikre et borettslag ved Drammenselva.

Dette gjorde Norsk Folkehjelp under ekstremværet «Hans»