Hvordan lykkes med verving

– Det er viktig å ha noe å vise fram og gi bort når vi er ut og verver, sier Roy Kenneth Håland. Reflekser og sjokolader er populært og trekker folk til standen.
– Det er viktig å ha noe å vise fram og gi bort når vi er ut og verver, sier Roy Kenneth Håland. Reflekser og sjokolader er populært og trekker folk til standen. Foto: Norsk Folkehjelp Hå

Hvordan jobber lagene og medlemmene som lykkes med verving?

Av Ida Kroksæter
Publisert: 02. februar 2018 - 4:57
Oppdatert: 22. november 2024 - 07:01

På landsmøtet i 2015 ble det satt et mål om at Norsk Folkehjelp skal vokse. Den siste tiden er det derfor lansert både personlige premier og ulike konkurranser og for å motivere til verving.

Norsk Folkehjelp Hå i Rogaland leder den pågående nasjonale vervekonkurransen. Til tross for at lokallaget ble opprettet så sent som i oktober, er de på rask vei til å bli den største humanitære organisasjonen i Hå kommune, med over 300 medlemmer.

– Vi har jobbet strategisk med verving og veksten har vært viktig for oss. Det gir oss en helt annen blest og bidrar til at folk snakker positivt om oss. For oss er alle medlemmene viktig, uansett om du vil være aktiv eller bare støttemedlem, sier leder i laget, Børge Hognestad.

Cato Grytten og Roy Kenneth Håland er ute på butikker og idrettsarrangementer flere ganger i uka for å verve nye medlemmer til Norsk Folkehjelp Hå.
Cato Grytten og Roy Kenneth Håland er ute på butikker og idrettsarrangementer flere ganger i uka for å verve nye medlemmer til Norsk Folkehjelp Hå. Foto: Norsk Folkehjelp Hå

Velkomne i bygda

Han mener mye av suksessen skyldes «superteamet» Roy Kenneth Håland (sanitets- leder) og Cato Grytten (styremedlem).

– Vi er inne i en periode der vi ikke har så mye annen aktivitet, så da bruker vi litt ekstra tid på å verve, sier Roy Kenneth Håland.

Teamet er ute med stand på butikker og idrettsarrangementer et par ganger i uka. Selv om antall nye medlemmer varierer fra gang til gang, møter de sort sett bare velvilje.

– Vi er veldig velkomne i bygda, og det merkes at folk har lyst til at vi skal være her. Det viktigste er at vi tør å snakke med folk og starte en samtale. Når vi får muligheten forteller hvem vi er og hva vi gjør, sier de fleste «ja» når vi spør om de vil bli medlem, sier Håland.

Merverdi

Han legger mye vekt på hva du kan få tilbake som medlem i folkehjelpa når han møter folk.

– Det må gi en verdi å være medlem. Det er mange som er interessert i gratis førstehjelpskurs. I tillegg har vi planlagt flere spennende foredrag som er kun for medlemmer.

– Og så har vi gjerne med noe å gi bort. Vi har gitt bort over 1.000 reflekser med logoen vår på, og det er jo god reklame for oss, sier Håland.

Laget har overgått sine egne forventninger til hvor mange medlemmer de skulle få.

– Alle typer medlemmer og støttespillere er like viktige, sier Røy Kenneth Håland. Norsk Folkehjelp Hå har laget en lapp for å gjøre det enklere for dem som ønsker å bidra som grasrotgivere eller gaver en gang i blant.
– Alle typer medlemmer og støttespillere er like viktige, sier Røy Kenneth Håland. Norsk Folkehjelp Hå har laget en lapp for å gjøre det enklere for dem som ønsker å bidra som grasrotgivere eller gaver en gang i blant. Foto: Norsk Folkehjelp Hå

Verver på Facebook

I tillegg til møtene ute i lokalsamfunnet har Hå også lyktes med å verve mange medlemmer gjennom Facebook.

– Vi har skrevet en melding på Facebook der vi har invitert alle vennene våre til å bli medlem. Den er det mange som har respondert på. For oss er Facebook en arena hvor man når enormt mange og det har vært lett å verve der også, sier leder Børge Hognestad.

50 nye i Kragerø

I Telemark har også Norsk Folkehjelp Kragerø vokst kraftig. I 2017 la de ned en ekstra innsats for å tiltrekke seg flere medlemmer, og nå har de over 50 nye navn på medlemslista.

– Vi har mange ulike aktiviteter på huset – alt fra kaffetreff for eldre, til språkkafé og sanitetsaktivitet. Det er mange som er innom her i løpet av ei uke, men ikke alle er medlemmer. Når vi først begynte å spørre om folk ville bli medlem, var det egentlig veldig lett. Mange syntes det er gøy å bli spurt, sier Desiree Penzo, som er leder for integreringsaktiviteten i Kragerø.

– Mange av gjestene våre kommer fra andre land og har ikke noen forhold til medlemskap. De vil gjerne være med når de få presentert hva du kan være med på som medlem.

Norsk Folkehjelp Kragrø verver over 50 nye medlemmer i fjor. Sanitet er bare en av lagets mange aktiviteter, og de starter nå jobben med å finne ut hva de nye medlemmene vil engasjere seg i.
Norsk Folkehjelp Kragrø verver over 50 nye medlemmer i fjor. Sanitet er bare en av lagets mange aktiviteter, og de starter nå jobben med å finne ut hva de nye medlemmene vil engasjere seg i. Foto: Norsk Folkehjelp Kragerø

Alle like viktig

I likhet med Hå er alle medlemmene like viktige for Kragerø.

– Det er ikke alle som ønsker å bli aktive, men de vil likevel vise at de setter pris på det folkehjelpa gjør i lokalsamfunnet. Ordføreren ble vårt medlem nummer 50. I tillegg har vi også en lokal forretningsfører som støttemedlem. Det er godt å kjenne at vi har den støtten i lokalsamfunnet. Det signaliserer at vi er velkomne og verdsatt.

Nå begynner jobben med å få flest mulig av de nye til å engasjere seg de ulike aktivitetene som laget driver med.

– Det er viktig ha et tilbud til de nye, så nå skal vi snakke med dem om hva de ønsker at folkehjelpa skal være for dem, sier Penzo.

Publisert: 02. februar 2018 - 4:57
Oppdatert: 22. november 2024 - 07:01