Grenseoverskridende adferd – de vanskelige hendelsene

Sok og redningsinstruktorer 10 1

Debattene rundt metoo-kampanjen har også vært en påminner for Norsk Folkehjelp. Hva skal man gjøre og ikke i slike tilfeller?

Av Mari Holan
Publisert: 04. mai 2018 - 3:32
Oppdatert: 26. desember 2024 - 14:21

Selv om arbeidet har pågått mye lengre, har Norsk Folkehjelp de siste to årene hatt økt fokus på grenseoverskridende adferd. Metoo-kampanjen har i så måte hjulpet oss å sette søkelyset på dette viktige temaet i egen organisasjon.

Grenseoverskridende adferd

Det er et litt rart ord for de fleste, men egentlig er det ganske enkelt: Det som oppleves som ugreit, er ugreit.

Når noen bryter andres grenser for akseptabel oppførsel, så er det disse grensene som gjelder. Det betyr ingenting hva andre mener, dersom din egen grense er nådd. Straffbare handlinger er selvsagt svært alvorlig, men en hendelse trenger ikke å være straffbar for å være ugrei.

Kunnskap er viktig – snakk om det

Arbeidet med grenseoverskridende adferd er særlig viktig overfor barn og unge. Det er viktig at de får kunnskap om hva som kan være uakseptabel adferd, og at de kan gi beskjed hvis de opplever noe de ikke synes er greit.

Barn og unge i Norsk Folkehjelp må også være trygge på at de får hjelp når de varsler om en hendelse. Den som mottar en urovekkende melding fra en ungdom må ta dette videre. Man skal ikke legge lokk på slike saker, eller mene at «dette ikke er noen sak». Alle varsler skal vurderes av folk med erfaring fra slike saker, som for eksempel nasjonal ressursgruppe (se side 15).

Norsk Folkehjelp ønsker at ungdommene i organisasjonen skal kunne gi beskjed til dem de vil - noen de stoler på. Om dette er foreldre, voksenleder, leder i laget, noen i saniteten eller noen i nasjonal ressursgruppe, betyr ikke så mye. Det viktigste er at man sier ifra.

Voksne – unge

Det skal være trygt å være sammen med voksne når man er ung i Norsk Folkehjelp. Derfor skal voksne som er sammen med unge være bevisst på sin rolle overfor ungdom. Man er et forbilde, har makt og innflytelse når man jobber med barn og unge. Man skal ikke utnytte denne posisjonen til uønsket kontakt fysisk kontakt, og voksne skal ikke inngå kjærlighetsforhold med ungdom. Som en grei regel sier vi at man kan få en klem fra barn og unge, men ikke ta en klem. Det må være på de unges premisser.

Unge–unge og voksne–voksne

Vi vet at det også oppstår grenseoverskridende adferd ungdommer imellom og voksne imellom. Her er det hver enkelt sin grense som gjelder. Hvis du selv mottar uønsket oppmerksomhet og opplever at det ikke hjelper å si ifra til vedkommende – søk hjelp fra andre. Og hvis du får beskjed om at din oppførsel mot andre ikke er grei, så skal du respektere det.

Det som oppleves som ugreit, er ugreit.
Det som oppleves som ugreit, er ugreit. Foto: Illustrasjon

Stor belastning for den utsatte

Seksuelle overgrep og alvorlig grenseoverskridende adferd er en stor belastning for den som blir utsatt for det. For noen følger denne belastningen vedkommende hele livet. For mange følger det også med stor skam og skyldfølelse som gjør det svært vanskelig å si ifra til noen.

Hvis noen som man kjenner til har opplevd noe ubehagelig slutter i organisasjonen, må vi følge opp og se om årsaken ligger hos oss. I så fall skal Norsk Folkehjelp hjelpe til med oppfølging fra helsevesenet, eventuell kontakt med politi og annet vedkommende skulle trenge støtte til.

Det er også andre signaler man kan være obs på, som adferdsendring, spiseforstyrrelser, seksualisert adferd, angstreaksjon, søvnløshet eller mareritt, uforklarlige sykdomssymptomer som mage- og hodesmerter, depresjon og tristhet, hyperaktivitet eller passivitet vi ikke har sett før, samt destruktiv adferd eller fysiske overgrep mot andre.

Politiattest

Det vil komme nye regler for politiattest som innebærer at alle mannskaper i Norsk Folkehjelp skal levere politiattest, og det er laget et nytt skjema som forenkler denne prosessen. Alle mannskaper kan komme i en situasjon med avkledde pasienter, og alle mannskaper kan være på konferanser eller kurs med ungdommer. Derfor er dette mest ryddig ovenfor de unge, våre samarbeidspartnere innen redning og helse, og oppdragsgivere ved førstehjelpstjenester. Det er ikke krav om fornying av attesten, med mindre man skifter lokallag eller begynner å jobbe med barn og ungdom - eller om det er en konkret mistanke som gjør at man gjerne vil avkreve ny attest.

At man har ren politiattest er ingen garanti for at det ikke skjer uønskede hendelser. De fleste overgripere har ren politiattest, altså at de aldri er blitt domfelt for noe. Det er heller ikke slik at all oppførsel som oppleves som ubehagelig er gjort i vond mening. Noen kan bare være klossete i sin adferd, men det er da viktig å ta til seg beskjeder om at oppførselen din ikke er grei. Det er ingen unnskyldning dersom det er alkohol inne i bildet, ansvaret er ditt like fullt.

Seksuelle overgrep

Har du mistanke om seksuelle overgrep, så skal du kontakte politiet. Det er de som har kunnskap om etterforskning og sikring av bevis. Vi som organisasjon skal ikke etterforske slike varsler selv, men vi kan forsiktig undersøke saker for å få grunnlag til å gå til politiet, eller for å få den utsatte til å gå til politiet. Den utsatte kan anmelde saken og politiet kan på eget initiativ starte etterforskning. Foresatte skal alltid involveres slike saker.

Hva gjør så Norsk Folkehjelp i saker som kan være straffbare? Vi har ikke juridisk kompetanse til å vurdere om noe er straffbart eller ikke, og rådfører derfor ofte med politiet i slike saker. Man trenger ikke å anmelde noe for å gå til politiet, som gjerne gir råd om hva man bør gjøre videre og vurderer om en sak kan være straffbar.

Norsk Folkehjelp har egne vedtekter for sanksjoner, det vil si å «straffe» eller å kaste noen ut av organisasjonen, men dette vil aldri erstatte en mulig reaksjon fra politiet. Det er en egen veileder for sanksjonssaker som forklarer dette inngående, som finnes på nett og som alle lokale styrer og utvalg skal være kjent med.

Man trenger ikke å ha gjort noe straffbart for å bli kastet ut av organisasjonen. Ved mindre alvorlig adferd kan også reaksjonen fra organisasjonen være irettesettende samtaler som dokumenteres skriftlig.

Det skjer også i Norsk Folkehjelp

Med så mange forskjellige mennesker samlet i ulike settinger, er det også hendelser i Norsk Folkehehjelp. Organisasjonen har hatt flere saker, og er forberedt på at det kan komme flere saker. Vi vet at det er mørketall også i Norsk Folkehjelp. Organisasjonen, tillitsvalgte, mannskaper og medlemmer har et ansvar for at alle våger å si ifra og at sakene blir tatt videre.

Det kan være vanskelig i et lokallag der alle kjenner hverandre godt og jobber tett sammen for en god sak. Men hensynet til den utsatte skal alltid veie tyngre enn hensynet til en overgriper eller en mistenkt. Samtidig fortjener alle en rettferdig behandling og at det ikke spres rykter.

Definisjoner

Grenseoverskridende seksuell adferd

Handlinger som bryter med de grenser som en person har for å beskytte sin egen integritet. Det kan dreie seg om uønskede seksuelle tilnærmelser, oppfordring om seksuelle tjenester, verbal eller kroppslig adferd av seksuell natur som oppleves ydmykende og/eller invaderende. Grenseoverskridende seksuell adferd ligger opp mot straffelovens bestemmelser i kap.19, men er ikke nødvendigvis belagt med straff. Uansett om det er straffebelagt eller ikke er det en stor påkjenning å bli utsatt for grenseoverskridende seksuell adferd for et barn eller en ungdom.

Seksuelle overgrep

Seksuelle handlinger eller ytringer som en person med høyere alder og/eller mer makt gjør mot et barn eller ungdom som ikke forstår handlingene, ikke har nok erfaring eller kunnskap til å komme seg ut av det (basert på definisjonen til Schechter & Roberge (1976). Vi vil betegne overgrep som ufrivillige seksuelle handlinger gjort av en person mot et barn eller ungdom i en relasjon av tillit eller tvang. Overgrepene kan med andre ord både skje i relasjonen ung/ung og voksen/ung. Det er det viktig å være bevisst på i organisasjonene.

Barn

Alle under 18 år. Til tross for at den seksuelle lavalder er 16 år, er alle under 18 år sett på som barn både i FNs barnekonvensjon og i Norges lover.

Kilde: LNUs veiviser «Trygg og tilstede»

Vis mindre Vis mer

Viktig forebygging

Å ta tak i saker som oppstår er veldig viktig, men det viktigste er å unngå at de skjer. Vi har blant annet kjøreregler for samlinger for barn og ungdom (se under). Ungdommene skal føle seg trygge i Norsk Folkehjelp. Det er også fint for voksne å ha fulgt kjørereglene dersom man får bekymringsmeldinger i etterkant. Var det to voksne tilstede som kan bekrefte det som skjedde, så er det bedre enn å være alene.

Det å prate om grenseoverskridende adferd er god forebygging. Ungdom skal vite at de ikke trenger å akseptere det hvis de opplever noe ubehagelig, og at de kan si ifra.

I Norsk Folkehjelp skal det ikke nytes alkohol når ungdommer under 18 år er til stede. Det vil si at felles middager og arrangementer på kveldstid skal være alkoholfrie. Har ungdommen egne arrangementer på kveldstid skal man fortsatt ta hensyn hvis man bor på samme hotell, og drikking og nachspiel på rommene skal unngås. Husk at du som voksen er et forbilde for ungdommene.

Grunnregler for lokallaget og ungdoms-/ voksenleder

  • På tur skal det være minimum to voksne/ ledere tilstede, helst med forskjellig kjønn
  • Ledere har ikke lov til å sove alene med ett eller flere barn/mindreårige
  • Ledere skal ikke legge opp til eller innlede kjærlighetsforhold til ungdomsmedlemmer
  • Fysisk kontakt skal være frivillig. Husk at det er forskjell på å få en klem og å ta en klem
  • Samtaler mellom leder og ungdomsm- edlem skal ikke foregå bak lukkede dører eller nedtrukne gardiner. Benytt i stedet et fellesareal hvor dere ikke blir forstyrret
  • En leder bør i minst mulig grad være alene med et ungdomsmedlem
  • Ledere bør alltid banke på før de går inn i et rom
  • Kvinnelige ledere går på rommene til jentene, mens mannlige ledere går på rommene til guttene. Er det ikke nok kvinnelige ledere, kan to mannlige ledere gå sammen på jenterommene og vice versa
  • Ikke kommenter andres kroppsdeler eller fortell vitser som henspiller på sex
  • Ved arrangement med deltakere under 18 år, skal det være alkoholfritt eller et eget arrangement for ungdommene

Grunnregler for sanitetsungdommer

  • Alle arrangementer for sanitetsungdommer er alkoholfrie
  • Fysisk kontakt skal være frivillig. Husk at det er forskjell på å få en klem og å ta en klem
  • Snakk med hverandre, ikke om hverandre
  • Hvis noen opplever noe ubehagelig med leder eller en av de andre ungdomsmedlemmene er det viktig å si ifra. Ikke hold slik informasjon hemmelig, men henvend deg til en voksen du stoler på og be om hjelp til å håndtere situasjonen

Varsling

Norsk Folkehjelp har en nasjonal ressursgruppe som man kan henvende seg til, både for å få råd og for å varsle om uønskede hendelser. Dette er ikke sanksjonsutvalget, som består av tillitsvalgte som vurderer tilfeller hvor medlemmer kan kastes ut av organisasjonen.

Ressursgruppen kan hjelpe til med undersøkelser og dokumentasjon. Gruppens hovedfokus er å ivareta den eller de som har varslet og blitt utsatt for uønskede hendelser. I større saker vil ressursgruppen kunne koordinere, sørge for at alle blir ivaretatt og for at saken behandles på riktig måte.

Norsk Folkehjelp har også varslingsknapp helt i toppen på fronten på www.folkehjelp.no hvor man kan varsle anonymt.

Publisert: 04. mai 2018 - 3:32
Oppdatert: 26. desember 2024 - 14:21