Får tre millioner til å øke støtten til helsetjenesten

– Denne pandemien hadde vært enda tyngre uten de frivillige, sa helseministeren i møtet med Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norsk Kvinners Sanitets- forening.
– Denne pandemien hadde vært enda tyngre uten de frivillige, sa helseministeren i møtet med Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norsk Kvinners Sanitets- forening. Foto: Erlend Aarsæther

For å styrke de frivilliges evne til å støtte helseberedskapen, har Helse- og omsorgsdepartementet bevilget tre millioner kroner til Norsk Folkehjelp.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 21. februar 2022 - 1:45
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:39

Summen er en del av en pott på til sammen ni millioner kroner som fordeles mellom Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Kvinners Sanitetsforening, som alle har bidratt med flere hundre tusen frivilligtimer for å støtte helsetjenesten under pandemien.

Organisasjonene fikk gladnyheten i februar, og de ble invitert til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol for et møte. Fungerende avdelingsleder Erlend Aarsæther, assisterende generalsekretær Per Nergaard og sanitetsleder i Norsk Folkehjelp Oslo, Camilla Acklam, representerte Norsk Folkehjelp.

– Denne pandemien hadde vært enda tyngre uten de frivillige, sa helseministeren i møtet.

Betydelig innsats

Norsk Folkehjelp har under pandemien styrket akuttberedskapen i helseforetakene med beredskapsambulanser. I tillegg har lokallag over hele landet blant annet bidratt med smittesporing og vakthold på vaksinesentre, adgangskontroll på ulike helseinstitusjoner og informasjon til reisende på flyplasser og fergeleier.

– Disse midlene er helt avgjørende for at vi kan fortsette å være en sentral støtteaktør for kommunene og helsetjenesten. Vi skal sørge for å rekruttere frivillige, gi de nødvendig opplæring og bistå der behovene er størst, sa Erlend Aarsæther i møtet.

I møte kunne Norsk Folkehjelps representanter fortelle om hvordan de styrket akuttberedskapen.
I møte kunne Norsk Folkehjelps representanter fortelle om hvordan de styrket akuttberedskapen. Foto: Erlend Aarsæther

– Så håper vi også at vi sammen kan se på hvordan frivilligheten og myndighetene kan øke vår evne til å håndtere kriser over hele landet, la han til.

Og nettopp det var helseministeren positiv til.

– Helseministeren fremsto imponert over den formidable innsatsen som er gjort over de siste årene. Pengene vi mottok, beskrev helseministeren som såkorn for å kunne videreutvikle organisasjonene våre med rekruttering og opplæring. Jeg vet at disse midlene vil komme godt med til dette formålet, og jeg ser frem til å møte nye mannskaper og nye lag som ønsker å bli med å gjøre en forskjell, sier Camilla Acklam.

Ønsker flere mannskaper

Midlene skal brukes til å sikre opplæring av eksisterende og nye frivillige, samt rekruttere flere frivillige til organisasjonen.

– Vi ønsker først og fremst å øke antallet frivillige mannskaper som kan bistå helsetjenesten lokalt. Deretter er målet vårt å øke antallet godkjente med kompetansenivået avansert førstehjelper/beredskapsambulansepersonell, sier Aarsæther.

Publisert: 21. februar 2022 - 1:45
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:39