Frivillige på akuttmottaket på Gardermoen: – Det er mange sterke inntrykk

Frivillige og ansatte på mottaket gjennomgår rutinene når det kommer nye flyktninger. Foto: Ida Kroksæter
Frivillige og ansatte på mottaket gjennomgår rutinene når det kommer nye flyktninger. Foto: Ida Kroksæter Foto: Ida Kroksæter

Over hele landet mobiliserer frivillige i Norsk Folkehjelp for å hjelpe flyktninger fra Ukraina. På akuttinnkvarteringen på Gardermoen har Norsk Folkehjelp Lørenskog hatt frivillige på vakt døgnet rundt.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 15. april 2022 - 10:49
Oppdatert: 24. november 2024 - 16:19

På Gardermoen sitter flyktningene en usikker situasjon. Alle skal etter hvert til Råde for registrering, slik at de etter hvert kan bosettes i kommunene. Men mengdene flyktninger som har kommet over grensene, gjør at kapasiteten har vært sprengt og UDI måtte opprette akuttinnkvarteringer hvor de kan bo inntil de får plass på Råde.

Norsk Folkehjelp åpnet sin første akuttinnkvartering 17. mars. Et hotell på Gardermoen med over 250 rom ble tømt for å huse flyktninger.

– Dette er det første stedet de kommer til etter grensepolitiet. Mange er slitne og trøtte, så det er viktig at vi tar dem imot på en ryddig måte, forteller Irma Julardzija, rådgiver i Norsk Folkehjelp.

Sammen med kollega Magnhild Otnes har hun ledet innsatsen i oppstartsfasen.

Eileen Suzann Tennebø Bové og Filip Landrø henter ut hygieneartikler til beboerne. Alt fra tannbørster til våtservietter trengs.
Eileen Suzann Tennebø Bové og Filip Landrø henter ut hygieneartikler til beboerne. Alt fra tannbørster til våtservietter trengs. Foto: Ida Kroksæter

Tidlig innsats

På hotellet blir flyktningene sjekket inn, hotellet tar kopi av passet og de kan melde inn eventuelle behov for helsehjelp.

Fra start av, har innkvarteringen blitt driftet av ansatte og frivillige i Norsk Folkehjelp, i tett samarbeid med de ansatte på hotellet. I tillegg har hotellet hatt døgnbemanning av profesjonelt helsepersonell.

I Norsk Folkehjelp Lørenskog startet innsatsen for de ukrainske flyktningene uka før akuttinnkvarteringen kom på plass. Sammen med frivilligsentralen i Lørenskog har de samlet inn og sortert klær og sko som flyktningene kan få når de ankommer akuttinnkvarteringen på Gardermoen.

– De har ikke med seg mye. Da vi kjørte inn det første lasset med klær kom det umiddelbart en dame bort til oss og spurte om vi hadde sko. Da jeg så ned på føttene hennes, hadde hun bare tøfler på, sier Tore Edvinsen.

Han har bakgrunn fra Forsvaret og har de senere årene engasjert seg som søk- og redningsmannskap i Norsk Folkehjelp. Først i Harstad og deretter i Lørenskog etter at han flytta sørover.

– Jeg var ikke i tvil om at jeg skulle fortsette å være aktiv når jeg flytta, og har blitt tatt godt imot her. Nå er det fint å kunne bidra i denne krisen. Hovedinteressen min er å hjelpe folk i nød, enten det er gjennom søk og redning eller en situasjon som denne, sier han.

Flyktningstrømmen fra Ukraina

Krigen i Ukraina har forårsaket den største masseflukten i Europa siden andre verdenskrig. Norsk Folkehjelp trapper nå opp innsatsen betydelig for å ta imot de mange flyktningene fra Ukraina på best mulig måte.

Norsk Folkehjelp bistår blant annet med mottak og akutt innkvartering for flyktninger, informasjon og utdeling av klær og hygieneartikler, koordinering og oppfølging av nødvendige helsetjenester, integreringsaktiviteter og språkopplæring i kommunene.

Vis mindre Vis mer

Mange spørsmål – få svar

Det er travelt på hotellet. Mange har spørsmål – om alt fra hvordan de skal få vasket klær til hvor lenge de skal bo her.

Det er dessverre ikke så lett å gi noen gode svar.

– Det er så mange flyktninger akkurat nå at det ikke er plass videre i systemet. Vi vet ikke når dere skal videre. Det kan ta én eller åtte eller ti dager. Vi vet ikke. I mellomtiden må dere bare prøve å slappe av så godt dere kan her, sier Magnhild Otnes under et informasjonsmøte for beboerne.

Rundt henne summer det av folk som har fått tilværelsen snudd på hodet i løpet av uker.

Man må gjøre det man kan. Jeg har det jeg trenger og hadde satt pris på hjelp hvis jeg hadde vært i samme situasjon.
— Filip Landrø

De fleste som er her, er kvinner og barn. Derfor har et viktig tiltak vært å få på plass et eget barnerom med leker og spill. I tillegg har rommet en skjerm hvor de minste kan se ukrainsk barne-TV fra YouTube.

Utenfor barnerommet står Filip Landrø, som også er frivillig i Norsk Folkehjelp Lørenskog. Vanligvis bruker han fritiden sin på søk- og redningsaksjoner, hvor han ofte bidrar som dronepilot.

Han var ikke i tvil om at han skulle bidra også her, og har fått fri med lønn fra arbeidsgiver Elkjøp for å stille opp denne uka. Han er også klar til å ta permisjon uten lønn for hjelpe til utover dette.

– Det har jeg råd til. Det er et lite offer sammenlignet med hva disse menneskene har ofret for å komme hit, sier han.

– Man må gjøre det man kan. Jeg har det jeg trenger og hadde satt pris på hjelp hvis jeg hadde vært i samme situasjon.

Filip Landrø og Tore Edvinsen i Norsk Folkehjelp Lørenskog.
Filip Landrø og Tore Edvinsen i Norsk Folkehjelp Lørenskog. Foto: Ida Kroksæter

Takknemlighet

Sammen har Tore og Filip opplevd både fine og tøffe øyeblikk som frivillige de siste dagene.

– Det handler om å hjelpe folk i en veldig vanskelig situasjon. Det er mange sterke opplevelser her, men vi møter også mye takknemlighet. Det er sterkt når folk kommer bort og tar deg i hånda og sier takk for at de får komme hit, forteller Tore.

Han forteller om mange hyggelige møter og flyktninger som gjerne hjelper til med å få akuttinnkvarteringen til å gå rundt så godt som mulig.

– De er veldig vennlige og vil gjerne klare seg selv. Det gjør også inntrykk å se hvor flinke barna er til å ta vare på hverandre. De er voksne for alderen, sier han.

– Det er også fint å kunne gi ut klær til barna. De har ikke nødvendigvis med seg noe skift, sier Filip.

På barnerommet lekes det med puslespill og leker som er blitt donert til mottaket.
På barnerommet lekes det med puslespill og leker som er blitt donert til mottaket. Foto: Ida Kroksæter

Miljøarbeid

Klokka nærmer seg middagstid og det er klart for vaktskifte. Nye ansatte og frivillige kommer til for å være tilstede utover kvelden. I overlappen diskuteres hvordan man kan gjøre oppholdet bedre for beboerne. Hvordan kan de få vasket klær? Hvordan kan de aktiviseres?

Hva som venter flyktningene som akkurat nå bor på hotellet, er det ingen som kan si med sikkerhet. Det viktigste Norsk Folkehjelp kan bidra med i en slik situasjon, er trygghet og tilstedeværelse, sier Irma Julardzia.

– Vårt hovedoppdrag er å hjelpe til når det kommer nye busser med flyktninger og hjelpe politiet når de skal flyttes videre til Råde. I tillegg gjør vi det som kalles miljøarbeid – å være synlige og tilstede på hotellet, sier hun.

Over 40 lokallag i Norsk Folkehjelp har meldt at de ønsker å bidra for de ukrainske flyktningene som nå kommer til Norge.

Publisert: 15. april 2022 - 10:49
Oppdatert: 24. november 2024 - 16:19