Forebyggende arbeid mot grenseoverskridende adferd og overgrep

Follo 170420 41

Norsk Folkehjelp er en organisasjon som speiler befolkningen. Dette betyr at vi må erkjenne at også i vår organisasjon vil det kunne skje grenseoverskridende adferd, seksuell trakassering og overgrep.

Av Mari Holan
Publisert: 14. september 2021 - 4:39
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:24

Samtidig er ikke dette en virkelighet vi skal akseptere uten videre – det er en kamp vi aktivt skal ta.

Vi har fokus på en inkluderende og åpen organisasjonskultur, gode rutiner, forebyggende arbeid, tilgjengelige varslingskanaler og enkel tilgang til hjelp og støtte for de som står midt oppi en sak og trenger bistand og veiledning.

Støtte i vanskelige saker

Det er heldigvis ikke mange lokallag som har mengdetrening i å håndtere saker knyttet til vold, seksuell trakassering, overgrep eller grenseoverskridende adferd. Samtidig gjør det at man kan trenge hjelp og veiledning hvis man får en slik sak i lokallaget. I Norsk Folkehjelp finnes det flere steder man kan henvende seg for å få hjelp, både hvis du har mistanke, er utsatt for noe, eller skal håndtere en sak.

I administrasjonen finnes det en ressursgruppe mot vold, overgrep, grenseover- skridende adferd og rasisme. Denne gruppen fatter ingen vedtak, men veileder og gir hjelp i vanskelige saker. Ressursgruppen har kunnskap om gråsonesaker, og kan være en samtalepartner uavhengig av alvorlighetsgrad og om man vil gå videre med saken eller ikke. Lokallaget kan også ta kontakt med Sanksjonsutvalget, som kan veilede i hvordan sanksjonssaker bør gjennomføres lokalt, eller laget kan snakke med sin lokallagskontakt.

Ny ressursside på folkehjelp.no

www.folkehjelp.no/trakassering ligger det nå tilgjengelige ressurser for håndtering av seksuell trakassering, overgrep og grenseoverskridende adferd.

Her finnes det blant annet informasjon om forebyggende arbeid, innhenting av politiattester, veileder for lokallag som står i vanskelige saker og kontaktinfo til de som kan hjelpe.

Vis mindre Vis mer

Politiattest

I Norsk Folkehjelp skal alle som har ansvar for barn, unge eller sårbare grupper fremvise politiattest. Dette gjelder både for tillitsvalgte og medlemmer som gjør en frivillig innsats. I tillegg skal alle som er mannskap i Norsk Folkehjelp fremvise politiattest, uavhengig av om man har ansvarsoppgaver knyttet til barn og unge.

Mannskap kan gjennom oppdrag komme i kontakt med både voksne og unge i svært sårbare situasjoner, og i behandlingssituasjoner som krever kroppskontakt og avkledning. Frivilligheten kan innhente begrensede politiattester for å sikre at frivillige ikke har vært dømt for seksuelle overgrep. Imidlertid har det vært vanskelig å innhente oppdaterte attester, da politiet kun utsteder ny attest til samme institusjon hvis en person bytter verv eller ansvarsoppgaver.

Konsekvensen er at man i praksis kunne hatt samme gyldige politiattest i 20 år, og i mellomtiden ha pådratt seg flere dommer på rullebladet. Nå ser det endelig ut til at dette smutthullet i politiattestordningen vil bli tettet, og det kan komme endringer allerede før sommeren som gjør det mulig for frivilligheten å kreve inn oppdaterte politiattester. Norsk Folkehjelp vil følge opp med oppdaterte rutiner for innhenting av politiattest når dette trer i kraft.

Alle lokallag oppfordres til å skape trygge rammer rundt sitt lag og sin aktivitet, og ha et bevisst forhold til å bygge et inkluderende og transparent miljø.
— Mari Holan

Trygge rammer

Alle lokallag oppfordres til å skape trygge rammer rundt sitt lag og sin aktivitet, og ha et bevisst forhold til å bygge et inkluderende og transparent miljø. Trygge rammer, mangfold i laget, med en kultur for å gi tilbakemeldinger til hverandre, og reagere på risikoadferd vil være gode forebyggende tiltak.

Publisert: 14. september 2021 - 4:39
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:24