Felles aksjonsstøtteverktøy: – Dette kommer til å redde liv

Arne Alsvik på scenen under Redningskonferansen sammen med Gunn Beate Stendal, Helen Rygg Ims og konferansier Siri Lill Mannes.
Arne Alsvik på scenen under Redningskonferansen sammen med Gunn Beate Stendal, Helen Rygg Ims og konferansier Siri Lill Mannes. Foto: Stig Mebust

I Sør-Vest har felles aksjonsstøtteverktøy nå blitt brukt i 30 søk- og redningsaksjoner. Erfaringene så langt er svært positive i hele samvirket.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 11. september 2024 - 4:03
Oppdatert: 20. oktober 2024 - 00:24

På årets Redningskonferanse var et panel med representanter fra ekspertgruppa som er med i utviklingen av verktøyet, Sør-Vest politidistrikt og FORF samlet for å diskutere erfaringene med Felles aksjonsstøtteverktøy.

Arne Alsvik fra Norsk Folkehjelp Strand og Forsand representerte FORF-organisasjonene.

– Jeg er ikke i tvil om at at vi finner folk raskere med dette verktøyet, og at det vil redde liv, konkluderer han.

Den konklusjonen er han ikke alene om.

– Veldig enkelt

Arbeidet med verktøyet startet i februar 2022, med støtte fra Gjensidigestiftelsen. Hovedredningssentralen har ledet prosjektet med støtte fra en operativ ekspertgruppe som har vært rådgivende for utviklingen.

17. juni i år kom den hittil største milepælen for prosjektet, da pilotering startet i Sør-Vest. Tre dager senere gikk den første alarmen, og siden har det gått slag i slag.

Skal vi se stort på det, betyr dette verktøyet veldig mye. Nå snakker plustelig alle det samme språket
— Gunn Beate Stendal

– Det er et veldig enkelt system og vi trengte lite opplæring for å ta det i bruk. Skal vi se stort på det, betyr dette verktøyet veldig mye. Nå snakker plustelig alle det samme språket, sier innsatsleder Gunn Beate Stendal i Sør-Vest politidistrikt.

En av de viktigste erfaringene politiet har gjort seg så langt, er å starte aksjonen så raskt som mulig i verktøyet.

– Det er viktig at de frivillige får kode og kommer inn tidlig. Vi har erfart at det gjøres funn på vei til oppmøtestedet fordi mannskapene får info og etterretning tidlig, sier Stendal.

Gunn Beate Stendal og Helen Rygg Ims deler sine erfaringer med det nye aksjonsstøtteverktøyet med konferansier Siri Lill Mannes.
Gunn Beate Stendal og Helen Rygg Ims deler sine erfaringer med det nye aksjonsstøtteverktøyet med konferansier Siri Lill Mannes. Foto: Stig Mebust

Spente frivillige

Arne Alsvik er enig i betraktningene som politiet har gjort seg.

– Vi var veldig spente og stolte over å få være pilot-distrikt. Vår erfaring er at dette er enkelt å ta i bruk. Verktøyet gir oss en god oversikt og gjør mye av arbeidet som før har tatt mye tid og fokus, som organisering. Nå kan vi bruke tiden på de faglige vurderuingene i stedet, sier Alsvik.

Verktøyet gir oss en god oversikt og gjør mye av arbeidet som før har tatt mye tid og fokus, som organisering
— Arne Alsvik

Han understreker også viktigheten av at alle endelig er på samme system.

– Endelig er vi digitalt på samme sted som våre samvirkepartnere. Det har gjort oss bedre i stand til å redde liv, sier han.

I tillegg har prosjektet i seg selv vært positivt for samvirket i Sør-Vest, sier Alsvik:

– FORF har godt og unikt samarbeid i Sør-Vest. Ressursene jobber godt på tvers og dette har knyttet oss enda tettere sammen.

Fakta: Felles aksjonsstøtteverktøy
  • Arbeidet med vertkøyet startet i 2022
  • En operativ ekspertgruppe har vært rådgivende for utviklingen. Den består av representanter fra Politiet, Politihøgskolen, Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp Sanitet, Norske Redningshunder, Norsk Radio Relæ Liga og Speidernes Beredskapsgrupper, samt BarentsWatch og Hovedredningssentralen
  • Det er også etablert en juridisk gruppe, med representanter fra Politiet, Norsk Folkehjelp, Norges Røde Kors, BarentsWatch og Hovedredningssentralen.
Vis mindre Vis mer

Utfordringer og utvikling

Under samtalen ble det også tatt opp både utfordringer med verktøyet.

En av problemstillingene som ble diskutert var tilfeller med mangel på dekning og batterikapasitet. Uten dekning vil GPS-en fortsatt fungere, men slike spørsmål er viktige å reflektere over, mener Alsvik.

– Vi må huske at basiskunnskapene til alle mannskaper og politiet er viktig. Vi kan ikke bare være digitale, man må alltid være forberedt på å gå fra digitalt til analogt hvis teknologien ikke fungerer eller batteriet går tomt, sier han.

Gjennom hele piloten har brukerne av systemet i Sør-Vest gitt tilbakemeldinger til utviklerne, og det er gjort mange justeringer i den versjon som til slutt vil lanseres på landsbasis i løpet av høsten.

– Det er gjort mange forbedringer gjennom piloten, og nyeste versjon synes jeg er utrolig bra, sier Alsvik.

Publisert: 11. september 2024 - 4:03
Oppdatert: 20. oktober 2024 - 00:24