Et år med koronaviruset

Frivillige fra Norsk Folkehjelp Sanitet Nesset på vakt under vaksinering i Nessethallen i Molde Kommune. De seks mannskapene bidrar med veiledning, mottak og observasjon.
Frivillige fra Norsk Folkehjelp Sanitet Nesset på vakt under vaksinering i Nessethallen i Molde Kommune. De seks mannskapene bidrar med veiledning, mottak og observasjon. Foto: Norsk Folkehjelp Nesset

– Ja, hva tenkte jeg da?

Av Ida Kroksæter
Publisert: 01. februar 2021 - 12:34
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:33

Vegard Eidissen Lindbæk må tenke seg om i noen sekunder når han får spørsmål om hva som gikk gjennom hodet hans i mars 2020. Som leder i Sentralt Sanitetsutvalg har han ledet 2000 frivillige gjennom et år med pandemi.

I Norsk Folkehjelp Sanitets nye podcast, Redningspodden, forteller han om hvordan året har vært og hvordan det har påvirket organisasjonen.

– Det jeg husker fra den tiden der er at man trodde man hadde bedre tid – man trodde ikke det kom så fort. I tillegg erindrer jeg mye usikkerhet. I starten visste man nesten ikke hvilken type smitte det var, sier han.

– Men i den situasjonen ble det lagt ned en helt fantastisk jobb ute i lokallagene. Man tilpasset seg situasjonen på en utrolig måte, tok på seg oppdrag ute i lokalsamfunnene og bidro der det var behov.

Lyst til å høre mer om dette temaet?

Hele samtalen kan du høre i andre episode av Redningspodden, som du finner i din podcast-app.

Vis mindre Vis mer

Over dobling i antall oppdrag

I 2020 deltok Norsk Folkehjelp på 400 søk- og redningsaksjoner – like mange som året før. I tillegg ble det registrert over 500 koronarelaterte oppdrag, som omfatter alt fra beredskapsambulanseoppdrag og informasjonstjeneste, til utkjøring av dagligvarer og støtte til teststasjoner i kommunene.

– Det å beskytte vår operative evne har vært førsteprioritet hele pandemien. Vi må fortsett jobbe med å holde oss operative hele tiden. Jeg har gjentatt og gjentatt dette gjennom pandemien, og jeg er utrolig stolt over at vi har klart det, forteller Eidissen Lindbæk.

– Én ting er at vi skal være operativ for de redningsoppdragene som kommer, men samtidig har vi måtte være operativ med alle de andre tiltakene vi har måtte sette i gang ute i kommunene, sier han.

Vegard Eidissen Lindbæk
Vegard Eidissen Lindbæk Foto: Ida Kroksæter

Tilbake til normalen

Samtidig har det vært utfordrende for mange lag at aktiviteten har vært svært begrenset. Eidissen Lindbæk har derimot forhåpninger om at vi i løpet av 2021 skal komme tilbake i mer normal drift igjen:

– Jeg ser for meg en gradvis gjenåpning av landet og dermed også en gradvis mer og mer aktivitet hos oss. Og jeg håper at vi i hvert fall fra høsten er tilbake i mer normal drift, at kursene år som normalt og at vi møtes ansikt til ansikt igen. Og så håper jeg at vi i Sentralt Sanitetsutvalg kan få lov til å reise litt rundt og møte lokallagene, sier han.

Publisert: 01. februar 2021 - 12:34
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:33