Beredskapssommeren 2020: – Folk er utrolige til å stille opp

Norsk Folkehjelp Midt-Troms med drone under en av sommerens aksjoner.
Norsk Folkehjelp Midt-Troms med drone under en av sommerens aksjoner. Foto: Norsk Folkehjelp Midt-Troms

Årets sommer ble annerledes for mange lag i Norsk Folkehjelp, med færre utenlandske turister og flere nordmenn som ferierte i eget land – i tillegg til fortsatt stor koronainnsats.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 24. september 2020 - 11:56
Oppdatert: 09. januar 2025 - 15:28

Norsk Folkehjelp Midt-Troms får vanligvis flest aksjoner på vinters tid, men hadde i år en rekordtravel sommer med åtte oppdrag. Alle de savnede som laget lette i sommer, var nordmenn.

– Vanligvis har vi kanskje bare ett oppdrag i løpet av sommeren, men i år ble det annerledes. Vi tror at flere har feriert i eget nærområde og tatt i bruk naturen lokalt i større grad, sier lagets leder, Kenneth Molund.

Vi ser at vi får flere oppdrag på grunn av dronen, og det er veldig positivt.
— Kenneth Molund

Hvaloppdrag

I tillegg ble de også kalt ut for lokalisere en hvit hval som hadde forvillet seg opp Målselva. Det ble en leteaksjon som fikk mye oppmerksomhet i nasjonale medier. Midt-Troms fikk oppdraget på grunn av dronekapasiteten de har bygget seg opp i løpet av det siste året.

– Vi ønsker å etablere oss som en seriøs droneaktør i distriktet, i tillegg til å ha gode mannskaper på bakken. Vi ser at vi får flere oppdrag på grunn av dronen, og det er veldig positivt. Vi mener også vi har løst disse oppdragene på en god måte, sier Molund.

Hvalen ble funnet med dronen i løpet av få minutter, og sammen med politiet kunne de følge den ut i havet og i sikkerhet igjen.

Norsk Folkehjelp Nesset gjør seg klar til nok en redningsaksjon i nærområdet.
Norsk Folkehjelp Sanitet Nesset gjør seg klar til nok en redningsaksjon i nærområdet. Foto: Norsk Folkehjelp Nesset

Turågere som trenger hjelp

Hos Norsk Folkehjelp Nesset er det også vanligvis ganske rolig på sommeren, men i juli gikk alarmen plutselig tre dager på rad.

– Det er ikke så uvanlig at det kommer flere alarmer på rad, når det først kommer, sier sier Peter Harholt, beredskapsleder i Nesset.

Den første alarmen kom etter at en turgåer hadde skadet foten i utfordrende terreng. Ingen helikopterressurser var tilgjengelig, og frivillige måtte dermed rykke ut. Personen ble behandlet og tatt hånd om inntil et helikopter kunne komme og frakte pasienten til sykehus.

– Det var svært ulendt terreng å ferdes med båre, så vi tok til slutt en beslutning om å sende pasienten med helikopter når det ble ledig, sier Harholt.

De to neste oppdargene var turgåere som hadde mistet stien på vei ned igjen fra fjellet og endt opp på steder der de ikke kom seg videre.

– Dette er relativt vanlige oppdrag for oss; turgåere som har mistet stien, men som selv greier å gi beskjed. Da får vi posisjon fra politiet og greier å finne turfølget ganske raskt. I det ene tilfellet hadde de vært ute en stund, så de fikk litt mat og drikke før vi guidet dem ned igjen.

Selv om disse aksjonene skjedde midt på sommeren, var det ikke noe problem å få folk til å stille opp.

– Når det er ferietid har vi ikke altfor mange å ta av, men det er alltid noen som stiller opp, og det var ikke noe problem i sommer heller, sier Harholt.

Norsk Folkehjelp Strand og Forsand venter på redningshelikoptret under en av sommerens aksjoner.
Norsk Folkehjelp Strand og Forsand venter på redningshelikoptret under en av sommerens aksjoner. Foto: Norsk Folkehjelp Strand og Forsand

Mange leteaksjoner i Lysefjorden

Norsk Folkehjelp Strand og Forsand er vanligvis det travleste folkehjelpslaget på sommers tid, med mange pasientoppdrag langs Preikestolstien.

– Det har vært en voldsom reduksjon i antall turister til Preikestolen i år, men det ble ikke en rolig sommer i år heller. Vi har bare hatt litt andre typer aksjoner, sier lagets leder, Anne Olsen.

Nordmenn har litt andre turvaner enn de utenlandske turistene som først og fremst kommer for å gå til Preikestolen og ned igjen. Nordmenn vil gjerne utforske litt mer av Lysefjorden, og det har resultert i at laget har hatt flere leteaksjoner enn normalt.

Mens laget bare har hatt sju pasientoppdrag i Preikestolområdet så langt i år, hadde de i midten av august hatt hele 17 leteaksjoner. Til sammenligning hadde de 19 leteaksjoner i hele 2019.

Det kan sitte langt inne for mannskapene å stikke fra familien når man først har ferie, men folk er helt utrolige til å stille opp
— Anne Olsen

Andre turvaner

– Det er fryktelig mange nordmenn som har vært på tur i området vårt i år, og de går tur på en annen måte enn utenlandske turister. I tillegg har det vært en del leteaksjoner knyttet til økt selvmordsrisiko, sier Olsen.

Flere av aksjonene har også vart over flere dager.

– Det kan sitte langt inne for mannskapene å stikke fra familien når man først har ferie, men folk er helt utrolige til å stille opp. Vi er heldige og har mange på utkallingslista, så vi klarer alltid å stille med folk, sier hun.

Totalt sett har Norsk Folkehjelp hatt 280 lete- og redningsaksjoner så langt i år, noe som er på nivå med fjoråret. I tillegg er det lagt ned en ekstraordinær innsats i forbindelse med koronaviruset, hvor det nå er passert 5200 timer innsats.

Publisert: 24. september 2020 - 11:56
Oppdatert: 09. januar 2025 - 15:28