Avansert førstehjelp: Erfaringer fra pilotkurs i Trøndelag

Pandemien gjorde gjennomføringen utfordrende - men med gode veiledere og flinke deltakere er det meste mulig
Pandemien gjorde gjennomføringen utfordrende - men med gode veiledere og flinke deltakere er det meste mulig Foto: Andreas Nårstad

Alarmen gikk en septemberkveld i 2020. Jeg satt i KO sammen med Helge Kvernø fra Trondheim Røde Kors Hjelpekorps. Det var periodevis rolig og vi ble sittende å snakke om det mye omdiskuterte Avansert førstehjelp-kurset.

Av Andreas Nårstad
Publisert: 14. september 2021 - 4:01
Oppdatert: 09. januar 2025 - 16:17

Vi snakket om at vi begge hadde stort behov for å få godkjent mannskap på «beredskapsambulansenivå».

Vi begynte å leke med tanken om at dette kurset kunne det vært artig å gjennomføre felles, da det tross alt er laget av begge organisasjonene sammen. I tillegg kunne det være en fin måte for oss å bli bedre kjent med hverandre på, på tvers av organisasjonene.

En tid etterpå snakket vi på telefonen, og da sa Helge til meg: «ska vi itj berre gjør det?». Vi samlet en stab og ble enige om å søke våre respektive organisasjoner om lov til å gjennomføre et pilotkurs.

Jeg og Helge deler kursleder-rollen og vi har med oss Ann-Karoline fra RKH som faglig leder. Antall kursdeltakere ble fordelt ut fra størrelse på lag/korps, der Norsk Folkehjelp fikk seks plasser.

Vi brukte mye tid på å planlegge og finne gode veiledere.
— Andreas Nårstad

Fra desember og fram mot mai hadde vi jevnlige planleggingsmøter, og vi ventet spent på når kurset skulle bli lagt ut i NAKOS-portalen så vi kunne se hva vi hadde tatt på oss å gjennomføre. Vi brukte mye tid på å planlegge og finne gode veiledere.

28. mai hadde vi de første opptaksprøvene. Jeg må innrømme at jeg var veldig spent på hva slags forventninger og nivå Røde Kors hadde, siden de har et mellomkurs (videregående førstehjelp) som krav for å komme inn på Avansert førstehjelp.

Det viste seg veldig kjapt at kompetansenivået ikke spriker noe særlig, og staben var veldig samkjørte på hvilket nivå som var nødvendig for at deltakerne skulle få godkjent opptaksprøve. I starten var alle fra staben med på opptak, men dette viste seg å ta altfor lang tid. Siden vi var så enige om ønskelig kompetansenivå delte vi oss i tre grupper slik at vi kunne gjennomføre prosessen med flere kandidater samtidig.

Gjennomføringen var noe utfordrende på grunn av pandemien, da dette var en av de periodene med høyest smittetrykk i Trøndelag og dermed flere lokale restriksjoner. Vi var fleksible og åpen for å bruke mye tid på dette, noe som gjorde at vi hadde mange kvelder tilgjengelig. På grunn av dette var opptaksprøven gjennomførbar.

Deltakerne på Avansert førstehjelp-kurset i Stjørdal fikk utfordret seg gjennom mange ulike caser.
Deltakerne på Avansert førstehjelp-kurset i Stjørdal fikk utfordret seg gjennom mange ulike caser. Foto: Andreas Nårstad

Fra juni og frem til første praktiske samlingshelg som var 10.-12. september, hadde vi to digitale samlinger på Teams for å bli kjent med gruppen. I tillegg ble det gjennomført to enkeltkvelder for gjennomgang av noe teori som ikke var digitalisert, samt at det var nyttig for deltakerne å diskutere og reflektere rundt temaene. Deriblant jus, etikk og debrifing.

På helgesamlingen i september var teoriundervisningen ferdig og det var fokus på ferdighetstrening og ringløyper.

Tilbakemeldingene fra medlemmene er at dette var kjempemorsomt, givende og lærerikt. I tillegg ser vi et kompetanseløft for mannskaper som har gjennomført førstehjelpskurs fra før, uten at nivået på Avansert
førstehjelp er så høyt at det ikke er mulig å henge med.

Under helgesamlingen observerte jeg deltakere som setter pris på at det er aktivitet som er i fokus, og at de slipper å sitte i timevis å høre på en foreleser. Her tror jeg læringsutbytte er kjempebra.

HLR er viktig kunnskap som man også blir testet på i Avansert førstehjelp-kurset.
HLR er viktig kunnskap som man også blir testet på i Avansert førstehjelp-kurset. Foto: Andreas Nårstad

Jeg får også tilbakemeldinger om at samarbeidet med Røde Kors er givende – folk blir kjent med hverandre og jobber bra på tvers av organisasjonene. Det kommer også fram at kursene våre er nesten like i grunnopplæringen.

Når jeg spør en kursdeltager om hva hun syns om å gjennomføre felles kurs får jeg til svar «det er kjekt å se hva den andre organisasjonen kan og har av verdier. Vi blir kjent og kan samhandle mye bedre på en aksjon ved en senere anledning. Pasienten er jo den samme og vi har samme mål selv om vi har forskjellig farge på uniform og kors».

Etter første helg har vi kun mottatt gode tilbakemeldinger. Dette er jo et pilotkurs så vi har møtt på momenter som må tilpass- es underveis, og dette har vi meldt inn fortløpende.

Folk og veiledere gleder seg stort til neste helg, som er om 14 dager.

Jeg ser også frem til helg tre, som vil være en utehelg med mer operativt fokus. Da har deltakerne har kommet så langt at de skal begynne med sammensatte caser, og vi vil legge inn økt bruk av ATV og beredskapsambulanse.

For å oppsummere litt, så er dette et kjempebra og morsomt kurs. Jeg er glad jeg ikke valgte å gjennomføre dette kurset alene, for det er en del koordinering og planlegging og kurset krever mye. Samarbeidet på tvers av organisasjonene tror jeg er bra for alle, blant annet fordi det gir en større gjennomføringsevne.

Publisert: 14. september 2021 - 4:01
Oppdatert: 09. januar 2025 - 16:17