Arbeidet med felles aksjonsstøtteverktøy går inn i en ny fase

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Ida Kroksæter

Utviklingsarbeidet fortsetter i forventet tempo og i riktig retning, melder Hovedredningssentralen.

Av Ida Kroksæter
Publisert: 16. august 2022 - 4:40
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:53

Prosjektgruppen, som Norsk Folkehjelp er en del av, har hatt 14 møter siden oppstarten i februar. Syv av dem har vært sammen med utviklere for å avklare behov og ønsker for verktøyet.

– Nå starter arbeidet med å avklare roller inn i verktøyet, som blant annet vil avgjøre tilgangsnivået til brukerne. Videre arbeides det med felles (delt) aksjonslogg og ressursoversikt, skriver Hovedredningssentralen på sine nettsider.

Ivar Windju er Norsk Folkehjelps representant i prosjektgruppen, og mener i likhet med HRS at arbeidet så langt har gått som forventet:

– Det er bra samarbeid i gruppen. Akkurat nå skjer det en del arbeid bakenfor systemet, og framover deles arbeidsgruppen opp i mindre enheter for å intensivere arbeidet, sier han.

Første tekniske møte

Både nødetatene og politikerne fikk for alvor opp øynene for felles aksjonsstøtteverktøy etter redningsaksjonen etter leirskredet i Gjerdrum i 2020. Siden den gang har det blitt avklart at det offentlige vil finansiere en felles løsning, og at Hovedredningssentralen skal stå for utviklingen.

– Barents Watch og utviklerne har hatt et første teknisk møte med Politiets IKT-tjenester. Det er viktig at dette fortsetter som et godt og nært samarbeid, og man er så langt enige på et overordnet plan, skriver HRS.

Personvern prioriteres

At personvern ivaretas i et slikt system er en viktig forutsetning, og det er derfor dannet en juridisk gruppe for vurderinger av aktuelle problemstillinger knyttet til personvern (GDPR), data- og informasjonssik- kerhet. Første innledende møte for denne gruppa var i november.

Hovedredningssentralen skriver videre at de har fått forespørsler fra andre virksomheter og organisasjoner som ønsker involvering og mulig inkludering i arbeidet.

– Første prioritet er å utvikle et verktøy for søk etter savnede personer på land. Andre behov blir vurdert i en senere fase, men det er svært ønskelig at det ferdige utviklede verktøyet kan brukes i alle domener (land, luft og sjø) og under alle typer redningsaksjoner, skriver de.

Enig om begreper og betegnelser

HRS melder at den operative ekspertgruppen i stor grad har kommet til enighet når det gjelder terminologi, type søk, navn på roller og ande begrep og betegnelser. Gruppen har betraktet den nylig reviderte veilederen for søk etter savnet på land som normativ for denne delen av arbeidet.

Gruppen er også enig om en utviklingsplan for prosjektet. Den ligger på Hovedredningssentralens nettsider.

Publisert: 16. august 2022 - 4:40
Oppdatert: 03. juli 2024 - 07:53