Babyutstyr gir håp om en bedre fremtid i Beirut
Det har gått ett år siden livet til vår kollega Cyril, og resten av befolkningen ble endret på bare noen sekunder. Cyril, som var på kontoret sitt like ved havnen, rakk å se vinduene i den moderne bygningen stå bøyde i spenn, før alt knuste. Han ble kastet bakover og ble kuttet opp av flyvende glasskår.
– Nabolaget mitt, og byen som jeg har vokst opp i ble lagt i ruiner. Jeg så døde og skadde mennesker overalt.
I løpet av kort tid var byen lagt i ruiner. Minst 207 mennesker døde, over 6 500 ble skadet og flere er fortsatt savnet. 300 000 mennesker mistet hjemmene sine.
Det gikk heldigvis bra med Cyril, som raskt kom seg ut av bygningen, fant bilen sin og fikk fraktet skadde til sykehuset.
De sårbare nyfødte
Cyril kan fortelle at over 60 prosent av befolkningen i Beirut nå lever i fattigdom. – Familier som tidligere var middelklasse med god økonomi og klarte seg selv, er de som nå svelger stoltheten når de mottar hjelp fra Norsk Folkehjelp.
I april 2021 delte Norsk Folkehjelp ut 320 sett med babyutstyr til familier i Beirut. Ett sett inneholder blant annet bleier, kremer, våtservietter, babygrøt, vitaminer, såpe og sjampo, tåteflasker, kopp og smukk.
– Babyutstyret er en kjærkommen og nødvendig hjelp, som inneholder alt foreldrene trenger til stell av deres nyfødte. Foreldrene er takknemlige for at de kan ta med seg blant annet bleier, mat, salver og vitaminer hjem til barnet sitt, sier Cyril.
– Familiene forteller at babypakkene reduserte stressnivået og tillot familiene å ta vare på de små, uten å belaste familiens anstrengte økonomi, forteller Cyril.
– Jeg ble slått av hvor mye kjærlighet foreldrene hadde for sine barn og samtidig hvor skamfulle de var for at de ikke selv klarte å forsørge dem, forteller Cyril.
Frykter for borgerkrig
Cyril, og mange med han, frykter nå for en ny borgerkrig i landet.
– En borgerkrig er ikke noe som plutselig oppstår, forklarer han. – Det bygger seg opp gjennom små hendelser, frustrasjon og konflikter som mangel på mat og vann, strøm og penger og økning av sykdommer. Dette er problemer vi allerede kan se her i Beirut, som skalerer og skalerer.
Han beskriver situasjonen som svært anspent.
– Særlig foreldre er bekymret for fremtiden til sine barn. Selv de som har jobb kan ikke få ut annet enn små beløp fra banken. De frykter å ikke kunne betale for sine barns skolegang. Når det hverken finnes jobb eller penger er du fastlåst. Du klarer ikke komme deg løs, ser ingen måte å snu situasjonen på.
Cyril mener det nå handler om å redde liv ved å hindre at situasjonen eskalerer til borgerkrig.
Han mener utdelingen av babyutstyr fjerner noe av spenningen som skapes mellom menneskene som bor i Libanon. Det gjør at foreldre unngår å havne i kamp om varer i butikken og gir andre foreldre tilgang til sårt trengte produkter.
– For en familie som mottar et sett med babyutstyr symboliserer det i alle fall et lite håp for fremtiden og for deres barn, og det gjør en stor forskjell i den ellers så vanskelig hverdagen, avslutter Cyril.