– I kjølvannet av regimeskiftet i Syria kan vi vente at store mengder mennesker vil vende hjem og bevege seg inn i farlige, minelagte områder, sier seksjonsleder for Norsk Folkehjelps mineprogrammer i Midtøsten og Sentral-Asia, Jon Juul Jensen.
– Etter mange år på flukt har de ingen oversikt over hvor de udetonerte bombene og minefeltene befinner seg, og mange er ivrige etter å komme i gang med gjenoppbyggingen. I en slik situasjon blir minerydding ekstra viktig. Hvis ikke arbeidet intensiveres og prioriteres, frykter vi en enorm økning i antallet mine- og eksplosivofre, advarer han.

Syria har i mange år toppet den dystre statistikken over land med flest mine- og eksplosivofre. Alle landets 14 distrikter antas å ha et mine- og eksplosivproblem, og en tredel av befolkningen må i større eller mindre grad forholde seg til miner og eksplosiver i sitt nabolag.
Norsk Folkehjelp har ryddet i Syria i to år, og var første humanitære mineryddingsoperatør som fikk tillatelse til å etablere seg i regjeringskontrollerte områder. Ett av de viktigste oppdragene hittil har vært å trygge en palestinsk flyktningleir i utkanten av Damaskus.
Etter Assad-regimets fall og maktovertakelsen i Syria er det forventet at en betydelig andel av de 6,2 millioner syrerne som har vært på flukt de siste 13 årene, vil ønske å vende tilbake til hjemstedet sitt.
Syrias nye grunnlov
Etter at Assad-regimet ble styrtet i desember 2024, har Syria gjennomgått betydelige politiske endringer.
- En midlertidig grunnlov ble vedtatt i 2025, og skal gjelde for fem år.
- Grunnloven ble etablert av overgangsregjeringen til den midlertidige presidenten, Ahmed al-Sharaa.
- Den nye grunnloven garanterer kvinners politiske og økonomiske rettigheter, ytringsfrihet og pressefrihet.
- En komité jobber nå med å utarbeide en permanent grunnlov for landet.