Til hovedinnhold
Støtt nå

Jubel i Dublin da 82 land undertegnet historisk erklæring om bombing av byer

Samtidig som verden er vitne til Russlands bombeoffensiv mot ukrainske byer, var en rekke stater i dag samlet i Dublin for å signere en politisk erklæring om bruk av eksplosive våpen i bebodde områder.

MG 7548
Sivilsamfunnets minnestund i parkanlegget til Dublin Castle for å hedre ofre for urban krigføring. Foto: INEW
MG 7868
Det var fullt i salen under signeringskonferansen. Foto: INEW
MG 7847
Irlands utenriksminister Simon Coveney. Foto: INEW
MG 7504
Kransnedleggelse på monumentet som for anledningen var satt opp til ære for et ukjent sivilt bombeoffer. Foto: INEW
IMG 0374
Paneldebatt om implementering av erklæringen. Til venstre ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet, Merete Fjeld Brattested, som annonserte at Norge blir vertskap for det første møtet for konvensjonen i 2024.

Weschke representerer Norsk Folkehjelp i styret til det Internasjonale Nettverket for Eksplosive Våpen, (INEW). Dette er et nettverk av internasjonale nedrustningsaktører som har vært helt sentrale i arbeidet for å få gjennomslag for erklæringen.

I over ti år har INEWs organisasjoner lagt press på nasjonalstater og innhentet informasjon om de humanitære konsekvensene av den type våpenbruk som den nye erklæringen vil bidra til å begrense. Våpnene det er snakk om, ble opprinnelig utviklet for åpne slagmarker, men i de siste tiårene har de i økende grad blitt brukt i urbane områder, med de ekstreme ødeleggelsene og lidelsene dette forårsaker.

I juni ble det enighet om avtaleteksten, som er ført i pennen av Irland. I dag åpnet erklæringen for signering under en konferanse i Dublin. Hele 82 stater signerte på erklæringens første dag, noe som er sjeldent bra for denne type erklæring.

På starten av konferansen ble det spilt av en videohilsen fra statsminister Jonas Gahr Støre hvor han var tydelig på Norges forpliktelse i det videre arbeidet med å sikre videre implementering av erklæringen.

Lovnadene fra statsministeren ble fulgt opp av ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet, Merete Fjeld Brattested, som på slutten av konferansen annonserte at Norge blir vertskap for det første møtet om den politiske erklæringen i 2024.

Vlcsnap 2022 11 18 18h26m11s102
Rådgiver i Norsk Folkehjelp, Rasmus Sandvoll Weschke.
MG 78362

På konferansen delte rettighetsaktivist og rullestolbruker Nujeen Mustafa et sterkt vitnesbyrd. Bare 16 år gammel ble hun og søsteren tvunget til å flykte 3500 kilometer gjennom åtte land til Tyskland etter at krigen brøt ut i hjembyen Aleppo. Som rullestolbruker var dette en enorm påkjenning.

- Jeg er i et trygt land nå og har det mye bedre, men det jeg gikk gjennom på den tiden, bærer jeg fortsatt med meg. Jeg vil aldri glemme redselen og følelsen av å være i stor fare. Det er dette som skjer når sivile blir bombet. Jeg er så glad for å være her i dag. De som signerer denne erklæringen, sier seg villige til å avslutte lidelsen som mange sivile som meg opplever fra bruk av eksplosive våpen i byer og tettbygde strøk. De erklærer seg også villige til å hjelpe ofrene og lokalsamfunnene som er berørt av væpnede konflikter, sa hun.