1. mai 2021
Internasjonal solidaritet gjennom mer enn 80 år.
1. mai-aksjonen 2021
Stopp ulikheten. Rettferdig fordeling av vaksiner
Pandemien diskriminerer ingen, men skadevirkningene rammer svært skjevt, og bidrar til å forsterke eksisterende ulikhet innad i land, mellom land og mellom rike og fattige. For å stoppe pandemien må alle få tilgang til vaksiner. Likevel er det slik at rike land har sikret seg mer enn 60% av vaksinene. Gjør vi ikke noe med det kan 9 av 10 fattige først bli vaksinert i 2022 eller 2023 eller enda senere.
Hvert år samarbeider Norsk Folkehjelp og arbeiderbevegelsen om en felles 1. mai-aksjon. I 2021 er det viktigere enn på mange år at vi sammen sloss for internasjonal solidaritet og en mer rettferdig verden. Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Sammen med dere står vi skulder ved skulder for retten til å organisere seg og for arbeideres rettigheter over hele verden.
Sammen med oss i kampen mot pandemien står våre partnere i mer enn 20 land. Som i Norge har frivillige lagt ned en massiv innsats for å bekjempe eller redusere skadevirkningene av pandemien. Som i fjor er er de også i år helt avhengige av de midlene vi i fellesskap samler inn gjennom 1. mai-aksjonen. De trenger vår støtte. Utviklingsland står overfor en krise som vil ha katastrofale økonomiske konsekvenser og som vil forsterke ulikheten.
Aldri før har tilgangen til vaksiner spilt en så viktig rolle som nå. Vårt mål er at alle skal ha lik tilgang til makt og ressurser, men pandemien har utfordret vårt arbeid og våre partnere. Verdens fattigste mangler tilgang til koronavaksinen. Det kan vi ikke godta. Støtt Norsk Folkehjelp i arbeidet for internasjonal solidaritet og en rettferdig fordeling av vaksiner.
Hjelp oss å hjelpe - under finner du ut hvordan.
Norsk Folkehjelps 1.mai-aksjon 2021
-
Hvordan kan dere bidra?
-
Vi håper dere alle kan bidra i årets 1. mai-aksjon enten dere representerer Norsk Folkehjelps lokallag, ulike partigrupper, fagforeninger, arbeidsplasser eller bare deg selv.
Innsatsen deres er viktig for å oppnå våre ambisiøse innsamlingsmål, vårt ønske om stor synlighet og støtte til internasjonal solidaritet og lik tilgang til koronavaksine, og - ikke minst - vårt ønske om å få mange nye medlemmer. Vi har godt mot og stor tro på at dere vil bidra til å løfte kampanjen, selv om den er digital. Vi øvde oss i fjor og skal bli enda bedre i år.
Vi tror dere kan bidra på mange ulike måter, her er noen forslag:
- Appell: Lag din egen appell som du kan fremføre på din arbeidsplass eller på et lokalt 1. mai-arrangement. Kan du lage en digital appell som kan deles i sosiale medier? Kan dere tilby appeller til lokale sendinger?
- Leserinnlegg. Skriv et lesererinnlegg og send det til lokalavisen (regionavisen?)
- Digitale innsamlingsbøsser: Gå inn på kampanjesiden vår på Spleis og lag din egen innsamlingsbøsse! Les mer lenger nede.
- Spre i sosiale medier: Hjelp oss med å spre budskapet og innsamlingsaksjonen på Facebook, Instagram eller andre sosiale medier du bruker.
- Lag en video: Spill inn en hilsning eller appell til partier og fagbevegelse, eller del en 30-sekunders snutt om 1. mai-aksjonen på sosiale medier.
- 1. mai-komiteene: Mange lokale 1. mai-komitéer (LO eller partiene) tilbyr virtuelle tog og markeringer. Kan dere delta med innhold eller andre bidrag? Hos LO kan du eller dere lage egen mini-parole
- Engasjer lokallaget: Kan ditt lokallag lage en lokal digital vervekampanje? En egen innsamlingsaksjon for lokallaget. Lag en felles spilleliste på Spotify, watchparty på Netflix. En lokal konkurranse med premie levert på døren? Alt med 1. mai-tema selvsagt.
Det er mange uliker måter å bidra på, under har vi forsøkt å lage noen hjelpemidler som kan ta dere et stykke på veien.
-
-
Kampanjesiden
-
Det vil i tiden frem mot 1.mai produseres saker på kampanjesiden på www.folkehjelp.no som belyser årets tema ved hjelp av artikler, film og tekst knyttet kampanjens problematikk, konsekvenser og hvordan folk kan bidra (gi penger, engasjer deg, del). Denne siden er ment for eksterne målgrupper. Dette redaksjonelle innholdet vil at dere i egne sosiale medier, lagsider og som enkeltmedlemmer. De er tenkt å bygge opp rundt årets tema når innsamlingen starter.
Les om ulikhetspandemien
-
-
Digitale innsamlingsbøsser
-
Også i år blir det utfordrende med fysiske innsamlingsbøsser. Derfor har vi alliert oss med Spleis og tilbyr digitale innsamlingsbøsser!
-
-
Både lokallag, politiske organisasjoner og privatpersoner kan lage sin egen innsamlingsbøsse. Malen ligger allerede inne i Spleis, så det er enkelt å sette opp.
Dere kan gjøre tilpasninger, men vi oppfordrer alle til å holde seg til malen så langt det lar seg gjøre.
Spleis tar avgift på 4,5% av innsamlet beløp. I tillegg kommer transaksjonsgebyr på 2%.
Derfor tilbyr vi også muligheten til å gi direkte:
SMS: Send 1MAI til 2160
VIPPS til 10145
Bankkonto: 5005.14.00000
-
-
Hva skjer på dagen 1. mai?
-
Her legger vi fortløpende ut aktiviteter og arrangementer.
Følg LOs 1.mai-sending fra kl. 11:00
Oversikt over lokale LO-tog
-
-
Appeller, presentasjoner og underlagsmateriell
-
Under finner dere flere ulike dokumenter som skal hjelpe dere med å skrive og fremføre appeller, skrive hilsener og fremme budskapet i vår 1. mai-aksjon. Forslagene under har ulik lengde og vi har estimert omtrent hvor lang tid det tar å fremføre dem.
Vi ønsker at dere allikevel forsøker å skape deres egen appell basert på vårt underlag.Presentasjonen er ment å gi dere et litt bredere og dypere forståelse av de mange problemstillingene pandemien fører med seg.
- Talepunkter.docx
- 1 Mai appell UTKAST 2 min.docx
- 1 Mai appell UTKAST 3 min.docx
- 1 Mai appell UTKAST lang.docx
- Rettferdig fordeling av vaksiner.pdf
- Om kampanjen.docx
-
-
Grafiske elementer
-
Vi har utviklet flere ulike grafiske elementer som dere kan bruke til å berike deres bidrag til årets 1. mai-kampanjen.
Her finner dere grafiske filer til ulike formål..
-
SMS: Send 1MAI til 2160
Vipps: 10145
Konto: 5005.14.00000
Spleis: Bli bøssebærer
Spleis tar avgift på 4,5% av innsamlet beløp. I tillegg kommer transaksjonsgebyr på 2%.
Ta gjerne kontakt på 1mai@npaid.org eller Anne Åsheim på mobil 936 66 396 dersom du har spørsmål, vil fremme årets 1.mai-aksjon på din organisasjon sin nettside, eller vil ha kontakt med et lokallag i ditt område.