Alt du trenger å vite om 1. mai-aksjonen 2022

Hvordan kan du bidra?
Vi håper flest mulig vil bidra til årets 1. mai-aksjon enten dere representerer Norsk Folkehjelps lokallag, ulike partigrupper, fagforeninger, arbeidsplasser eller bare deg selv.
Innsatsen deres er viktig for å oppnå våre ambisiøse innsamlingsmål, vårt ønske om stor synlighet og støtte til internasjonal solidaritet, og - ikke minst - vårt ønske om å få mange nye medlemmer.
Forslag til aktiviteter
Appell
Lag din egen appell som du kan fremføre på din arbeidsplass eller på et lokalt 1. mai-arrangement. Kan du lage en digital appell som kan deles i sosiale medier? Kan dere tilby appeller til lokale markeringer.
Spre i sosiale medier
Hjelp oss med å spre budskapet og innsamlingsaksjonen på Facebook, Instagram eller andre sosiale medier du bruker.
Lag en video
Spill inn en hilsen eller appell til partier og fagbevegelse, eller del en 30-sekunders snutt om 1. mai-aksjonen i sosiale medier.
1. mai-komiteene
Mange lokale 1. mai-komitéer (LO eller partiene) tilbyr virtuelle tog og markeringer. Kan dere delta med innhold eller andre bidrag?
Engasjer lokallaget
Kan ditt lokallag lage en lokal digital vervekampanje? En egen innsamlingsaksjon for lokallaget. Lag en felles spilleliste på Spotify, watchparty på Netflix. En lokal konkurranse med premie levert på døren? Alt med 1. mai-tema selvsagt.
Dokumenter
Grafiske elementer
Vi har alle sett de hjerteskjærende bildene fra Ukraina. Den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig utspiller seg nå i Europa. Norsk Folkehjelp fordømmer angrepene mot Ukraina og står i solidaritet med alle de som gjennomgår forferdelige lidelser, død, frykt og ødeleggelse av infrastruktur og landområder.
Ulovlige klasevåpen har blitt bekreftet brukt i Ukraina, også i områder hvor det primært befinner seg sivilbefolkning. Når klasebomber og andre eksplosive våpen som er dimensjonert for slagmarker rettes mot byer og tettbefolkede områder, er 9 av 10 drepte og skadde sivile. I tillegg har klasevåpen en høy feilprosent. Et stort antall udetonerte klasebomber blir liggende igjen på bakken. De fortsetter å drepe uskyldige i mange år etter at krigen er over.
All krig fører til frykt og enorme lidelser mens de pågår. Miner og udetonerte eksplosiver fortsetter å ta liv også etter at bombene har stilnet. De mest sårbare, som barn, eldre, funksjonshemmede, gravide og syke kan ikke alltid legge ut på flukt – de blir fanget i krigen. All krig fører til frykt og enorme lidelser mens de pågår. Miner og udetonerte eksplosiver fortsetter å ta liv også etter at bombene har stilnet.
Norsk Folkehjelp er en av verdens ledende aktører innenfor humanitær mine- og eksplosivrydding. Vår viktigste oppgave er å gi tryggheten tilbake til mennesker etter krig. Vi rydder livsfarlige eksplosiver i 20 land, som Syria, Irak og Jemen. Vi rydder fortsatt på Balkan etter krigen som sluttet for 25 år siden. Norsk Folkehjelp vil bidra med vår kompetanse i Ukraina også så snart det er mulig.
Når krigen rammer sivile slik den gjør i Ukraina i dag, tvinges millioner av mennesker på flukt. Da er det viktig at Norge tar sin del av ansvaret for å beskytte de som har måtte rømme fra alt de eier. Norsk Folkehjelp trapper nå opp innsatsen betydelig for å ta imot flyktningene fra Ukraina på best mulig måte. Vi drifter akuttmottak, driver inkluderingsarbeid og tilbyr fritidsaktiviteter.
Vår styrke har alltid vært å kombinere humanitære aktiviteter med politisk påvirkningsarbeid for mennesker i nød. Støtt fagbevegelsens egen solidaritetsorganisasjon og arbeidet vi gjør for at folk skal få tilbake tryggheten etter krig!
Vis solidaritet med et angrepet land og et folk som er utsatt for ekstrem vold. Ikke la dem stå alene. Det er folk som forandrer verden!
Ta gjerne kontakt på 1mai@npaid.org eller Heidi Gulbrandsen Smerud på 916 24 293 dersom du har spørsmål, vil fremme årets 1. mai-aksjon på din organisasjons nettside eller har noe annet du lurer på.