Vinteren truer internt fordrevne i Libanon

Tarek Moneim ser alvorlig til venstre
Som far til to barn og flyktning fra Palestina ønsker Tarek Moneim en langvarig fred, som kan bringe livet tilbake til Libanon. Foto: Initiate

Ikke siden krigen i 2006 var konfliktnivået i Libanon så høyt som de siste par månedene, tirsdag kveld 26. november inngikk partene en våpenhvile. Selv med den vil landet møte betydelige utfordringer i tiden fremover. De nøyaktige tallene for internt fordrevne varierer, men det anslås at rundt én million mennesker er på flukt. Halvparten av dem er barn.

Av Hilda Klaveness
Publisert: 29. november 2024 - 9:20
Oppdatert: 05. desember 2024 - 04:55

Libanon har lenge slitt økonomisk på grunn av regjeringens vanstyre og følgene av koronapandemien. I tillegg har krigen i Ukraina forverret situasjonen, og i dag er landet ikke i nærheten av å håndtere krisen det befinner seg i.

Tidligere var Libanon et populært sted for turister med sitt varierte klima – fra lunt og varmt vær langs kysten til snødekte fjell i innlandet om vinteren. Fjellene i nord, som ofte var fylt av skiglade turister, er nå inntatt av folk som måtte reise i sommerklærne de sto og gikk i da de måtte flykte. De har få muligheter til å beskytte seg mot vinteren og den bitende kulda som er rett rundt hjørnet.

– Kulda vil føre til enorme problemer for befolkningen. Mange har flyktet til skoler og hus som ikke er rustet for vinteren, sier Tarek Moneim, daglig leder av Norsk Folkehjelps partnerorganisasjonen Initiate.

Innsats for barn og unge

Ungdomsorganisasjonene Initiate startet som en respons på den syriske flyktningkrisen som oppstod i 2011 da de palestinske flyktningleirene i Libanon fikk mange nyankomne flyktninger fra krigen i Syria.

Moneim står i et møtelokale med sine ansatte
Moneim er bekymret for de internt fordrevne uten et hjem å dra tilbake til. Det er forventet minusgrader til vinteren og han håper det internasjonale samfunnet kan bistå organisasjonene som står på for lokalsamfunnet. Foto: Initiate

Organisasjonen vokste raskt og spredte seg til over hundre steder rundt omkring i landet. Gjennom lek og underholdning fikk barna sosiale ferdigheter og ble kjent med temaer som inkludering, menneskerettigheter, demokrati og likestilling.

For Initiate er det viktig at ungdommene får være med i alle organisasjonens aktiviteter, og at de samtidig blir gitt ansvar som bygger dem opp til å bli viktige pilarer i samfunnet.

Det er også et mål å gi de unge økonomisk frihet, noe som gjør at de ikke i like stor grad lar seg påvirke negativt politisk. Denne selvstendigheten gir dem en bedre mulighet til å delta og forme samfunnet rundt seg. Men dette var situasjonen før bombingen startet.

Går en kald tid i møte

Da Israel startet bombingen sør i Libanon ble hovedkontoret til Initiate truffet, og de kunne ikke lenger operere fra basen sin. 80 prosent som jobber i organisasjonen måtte flykte. Det var et stort sjokk, men på bare to dager – med hjelp fra Norsk Folkehjelp – klarte de å omstille seg og starte med nødhjelp til dem som hadde behov. 1230 mennesker fikk mat på grunn av den raske mobiliseringen.

Vi har et ordtak i organisasjonen: «Har du en ekstra skje i huset, finnes det en familie som har bruk for den»
— Tarek Moneim
Kvinne står foran en skjerm og lærer bort CPP
Kort tid etter at konflikten brøt ut mobiliserte organisasjonen opplæring av frivillige til å lære andre frivillige om beskyttelse under bombing. På den måten får de spredt livsviktig informasjon bredt. Foto: Initiate

I tiden etter bombingen har Initiate hjulpet flyktningene med psykososial støtte og gitt opplæring i hvordan de best beskytter seg når bombene faller. Men for å beskytte seg mot vinteren, er det helt elementære behov som dekkes.

– Vi har begynt å sette sammen pakker med varme tepper, klær og andre hjelpemidler som kan bidra til å holde kulden ute, men behovet er stort og flyktningene trenger mer støtte, sier Moneim, som har en soleklar mening om hva som må til:

– Det eneste som hjelper er en langvarig fred. Volden må stoppes. Sivile blir drept og galskapen må stoppes i dag.

Publisert: 29. november 2024 - 9:20
Oppdatert: 05. desember 2024 - 04:55