Viktig at alle får si noe

Kongsvinger 11
Lokallaget på Kongsvinger har hatt ulike temadager på språkkaféen. På Africa Day har det møtt opp drøyt 40 deltakere. Foto: Ludvig Gundersen

Norsk Folkehjelp Kongsvinger stiller alltid opp når de blir spurt om å bidra i lokalsamfunnet. For å få til dette er det én ting som gjelder: Et aktivt styre.

Av Ludvig Gundersen
Publisert: 10. oktober 2023 - 2:39
Oppdatert: 10. januar 2025 - 07:33

Afrikanske danserytmer og lyden av dans og latter fyller lokalet på Frivillighetssentralen i Kongsvinger. Hver måned arrangerer Norsk Folkehjelp Kongsvinger språkkafé nettopp her. I kveld er det Africa Day som er tema, og drøyt 40 deltakere har møtt opp.

– Det viktigste er å lære språket og samfunnssystemet i det fremmede landet. Det hjelper oss til å bli kjent med og å være aktive i samfunnet. Å delta på språkkafé er et av de første stegene, sier varamedlem i styret, Clementine Dehwe. – Nå skal vi danse og kose oss, avslutter hun, før hun skrur opp volumet på lydanlegget.

Det viktigste er å lære språket og samfunnssystemet i det fremmede landet. Det hjelper oss til å bli kjent med og å være aktive i samfunnet
— Clementine Dehwe, varamedlem i styret til Norsk Folkehjelp Kongsvinger

Stiller alltid opp

Ved inngangen av 2023 var 2240 innvandrere bosatt i Kongsvinger kommune – flere tilflyttere og arbeidsinnvandrere, men også en stor andel flyktninger og familiemedlemmene deres. Haugen forteller at lokallaget har aktive fra hele verden: Etiopia, Eritrea, Kongo, Iran, Irak og Syria.

Da krigen i Ukraina brøt ut i 2022, ble lokallaget også spurt av kommunen om de kunne bidra med språkkafe. I tillegg ble asylmottaket i kommunen gjenåpnet etter nedleggelsen i 2018.

Kongsvinger 12
Det er stort oppmøte og munter stemning på språkkaféen på Africa Day. Foto: Ludvig Gundersen

– Vi stiller alltid opp når vi blir spurt om å bidra til inkluderingen av tilflytterne i kommunen, og i tillegg til språkkafeen har vi aktiviteter som familietreff, strikkegruppe og sygruppe, forteller lokallagsleder Evelyn Haugen. – Når vi har språkkafé prøver vi å ha et aktuelt tema. Vi har hatt Palestinadagen som tema, og i dag er det første gangen vi har Africa Day. Noen ganger ser vi på film og andre ganger prater vi bare. Det viktigste er at alle føler seg inkludert og at alle får lov til å si noe.

Avhengig av et aktivt styre

Et aktivt styre har vært avgjørende for at Norsk Folkehjelp Kongsvinger kan tilby såpass mange aktiviteter. Styret teller seks medlemmer, pluss vara, og alle er involvert i driften av laget.

– For noen år siden bestemte vi oss for å ha åpne styremøter. Vi har et varamedlem som deltar på styremøtene og også tar ansvaret for noen av aktivitetene. Vi har delt oss i fire forskjellige grupper som har ansvaret for henholdsvis språkkafeen, familietreffene, sygruppa og strikkegruppa. Kommunikasjon og samarbeid er viktig i vårt lokallag; hvis noen ikke kan, da må vi fra andre grupper stille opp, understreker Haugen.

Det handler om å dele på ansvaret. Ulike grupper i lokallaget jobber med forskjellige ting, og alle trenger ikke å delta i alt. Du kan heller være med på det du synes er gøy.
— Halvor Ravn Holøyen, nestleder i Norsk Folkehjelp Kongsvinger

Målrettet verving

Det å jobbe målrettet med rekruttering av nye frivillige er også viktig for lokallaget. Haugen forteller at hun selv ble rekruttert i 2014, gjennom en metode litt utenom det vanlige.

– På jobben lå det plutselig en lapp på pulten min der det sto: «Du har blitt med i styret». Jeg skjønte ingenting, men de dro meg med, og nå har jeg vært leder i to omganger, ler Haugen.

Når nye medlemmer har kommet på plass, passer laget på å holde på engasjementet deres, forteller nestleder Halvor Ravn Holøyen.

– Det handler om å dele på ansvaret. Ulike grupper i lokallaget jobber med forskjellige ting, og alle trenger ikke å delta i alt. Du kan heller være med på det du synes er gøy.

Samtidig prøver styret å forplikte medlemmene til å være med på å skape og arrangere aktivitetene.

– Vi ønsker å fremme ansvarsfølelse, at alle er med på å tilrettelegge og prege aktivitetene selv, sier Holøyen.

Lærer gjennom å treffe andre

Gjennom aktivitetene har lokallaget blitt en synlig aktør i lokalsamfunnet, noe som kommer tydelig fram når et ungt syrisk par – Samer Albida og Rukaia Alrahil – kommer innom språkkafeen for å slå av en prat.

– Vi har fått mye hjelp her på språkkafeen, forteller de med en norsk uttale der det er lite som tilsier at de kom til Norge for bare fem år siden.

– Hit er det også mange norske som kommer, og det hjelper mye, sier Alrahil.

Clementine Dehwe mener at det er ikke bare flyktninger og innvandrere som har godt av møteplassene Norsk Folkehjelp skaper.

– Jeg vet at mange nordmenn er triste og ensomme, og de trenger også noen å snakke med. Da er dette en fin plass å møte andre på, sier hun.

Kongsvinger 17
Clementine Dehwe (t.v.) og lokallagsleder Evelyn Haugen sørger for stor aktivitet i lokallaget på Kongsvinger. Foto: Ludvig Gundersen

Språk er nøkkelen

Like viktig som å ha en plass der en kan sosialisere og bygge nettverk, er det å lære språk nøkkelen til inkludering.

– Det er viktig å lære språket, for da er det enklere å finne en jobb. Hvis du ikke lærer norsk, kan du heller ikke jobbe her, sier Goreth Nyakato.

Nyakato kom til Norge fra Kongo for drøyt to år siden. I tillegg til å gå på norskopplæring deltar hun på Norsk Folkehjelps språkkafé på fritida.

– Det er viktig å ha et sted å gå til, som en språkkafé. Det er det beste for mennesker som kommer til Norge. Du treffer alle dem som er frivillige her, de stiller oss spørsmål og vi prøver å svare. Slik lærer vi mer.

Goreth Nyakato og Robby London
Goreth Nyakato (t.v.) kom til Norge fra Kongo for drøyt to år siden. I tillegg til å gå på norskopplæring deltar hun på Norsk Folkehjelps språkkafé på fritida. Flyktningkonsulent hos NAV, Robby London (t.h.), pleier å ta med seg flyktninger i kommunen til språkkaféen. Foto: Ludvig Gundersen

Frivillighetens viktige rolle

Selv om det finnes flere offentlige tilbud som bidrar til inkludering i Kongsvinger, mener flyktningkonsulent hos NAV, Robby London, at frivilligheten spiller en viktig rolle for dem som er nye i landet. Han har derfor tatt med seg noen flyktninger fra Kongo på dagens språkkafé.

– Jo raskere du deltar i slike aktiviteter, desto fortere blir du integrert. Det å treffe andre folk, og ikke minst etnisk norske, kan være en veldig god start på integreringsprosessen. Prosessen kan være lang, og vi i NAV mener at det skjer på en bedre måte gjennom frivillige aktiviteter, mener han.

London legger til at Norsk Folkehjelp og den lokale frivilligheten for øvrig er naturlige samarbeidspartnere for NAV.

– Det bidrar til å bygge nettverk og gir tilgang til referanser når tilflytterne skal finne jobb.

Jo raskere du deltar i slike aktiviteter, desto fortere blir du integrert.
— Robby London, flyktningkonsulent hos NAV i Kongsvinger kommune

Gir og får

Lokallagsleder Evelyn Haugen sier at det er viktig å ha et godt samarbeid med andre organisasjoner i kommunen, som Framfylkingen, Frivillighetssentralen, Fagforbundet, LO lokalt og Sparebankstiftelsen.

– Når vi får oppgaver, prøver vi alltid å få det til. Vi samarbeider også med Nav, GIV (Voksenopplæringen) og biblioteket. Vi har et bra team i lokallaget, og alle bidrar. Det er derfor jeg alltid tenker at når aktivitetene går bra, er det bare å fortsette.

Hun legger til at som frivillig i Norsk Folkehjelp får du like mye tilbake som det du gir.

– Vi driver ikke bare aktiviteter for flyktninger, vi lærer også av dem. Dette handler også om gi tilbake til lokalsamfunnet, understreker Haugen.

Publisert: 10. oktober 2023 - 2:39
Oppdatert: 10. januar 2025 - 07:33