– Vi har nådd over én million mennesker

En mann og en gutt i Gaza leser en plakat om beskyttelse mot eksplosive våpen.
Foto: Reform

Norsk Folkehjelp lærer befolkningen i Gaza å beskytte seg selv mot eksplosive våpen. Med stadig flere mennesker på flukt, har nye løsninger vært viktig for å holde beskyttelsesprogrammet i gang.

Av Ida Kroksæter og Aisha Chaudhry
Publisert: 20. april 2024 - 2:17
Oppdatert: 22. desember 2024 - 02:31

I flere år har Norsk Folkehjelp arbeidet med programmet Sivil beskyttelse og beredskap i konfliktområder, hvor befolkningen får opplæring i hvordan de kan beskytte seg og dem rundt seg mot eksplosive våpen.

– Det er i realiteten ingen trygge steder i Gaza nå, og situasjonen på bakken er helt forferdelig, sier Colin Bent, spesialrådgiver for beskyttelsesprogrammet.

Bombingen av Gaza de siste månedene har vært uten sidestykke, og dødstallene vokser for hver dag. Arbeidet med beskyttelsesprogrammet (som på engelsk heter Conflict Preparedness and Protection og forkortes CPP), er én av måtene Norsk Folkehjelp prøver å hjelpe på.

Rafah blir stadig mer påvirket av konflikten og blir målrettet angrepet. Det betyr at det brukes eksplosiver i et stadig mer tettbefolket område. Og folk her har ingen flere steder å gå.
— Colin Bent

– Det er veldig viktig for oss å gi opplæring i CPP i denne situasjonen, med tanke på hvor sårbare folk er. Så vi fortsetter med sosiale medier-kampanjen, og vi har lyktes med å nå over én million mennesker i Gaza med budskapet vårt, sier han.

Må være forberedt på at alt kan skje

I Rafah har nå rundt halvparten av Gazas befolkning søkt tilflukt, og antall innbyggere i byen har økt fra 280 000 til 1,5 millioner mennesker.

– Rafah blir stadig mer påvirket av konflikten og blir målrettet angrepet. Det betyr at det brukes eksplosiver i et stadig mer tettbefolket område. Og folk her har ingen flere steder å gå. De trenger en beredskapsplan, og de må være forberedt på alle mulige hendelser akkurat nå, sier Colin Bent.


Portrett av Colin Bent, spesialrådgiver for Norsk Folkehjelp
Colin Bent er spesialrådgiver for Norsk Folkehjelps beskyttelsesprogram i Gaza. Han forklarer at det det er særlig viktig å være til stede i Gaza med opplæring i hvordan man skal beskytte seg mot eksplosiver. Foto: Ludvig Gundersen

Budskapene i sosiale medier-postene er tilpasset den krevende situasjonen, og folk setter stor pris på innholdet, forteller han.

– Engasjementet er enormt. Målet vårt er å hjelpe folk til å forstå hvordan de skal beskytte seg selv fra de eksplosive våpnene som brukes. Hvordan kan de beskytte seg mot varmen og fragmentene når våpnene sprenges, og hva de bør tenke på når de planlegger for neste hendelse?

– Men hvordan fungerer dette når befolkningen ofte mangler Internett og strøm?

– Det som er fint med sosiale medier er at vi kan se hvor mange vi når hver dag, og kampanjen påvirkes selvfølgelig av tilgangen til strøm og Internett. Akkurat nå har vi en god periode, og vi ser at folk har funnet ulike løsninger for å lade telefonene sine. Da når vi rundt 140 000 hver dag med disse viktige budskapene.

God lokal samarbeidspartner

Kampanjen gjennomføres i samarbeid med Reform – en av Norsk Folkehjelps lokale partnerorganisasjoner i Gaza. I tillegg til den digitale kampanjen, utdanner de også CPPinstruktører.

– Akkurat nå er vi i ferd med å fullføre en opplæring av instruktører både i Gaza og på Vestbredden, men det er åpenbart enklere på Vestbredden. Her har folk bedre tilgang til Internett, og vi kan møte folk direkte.

Til tross for de store utfordringene, har også ti personer i Gaza fått opplæring gjennom et fysisk kurs.

– Resten har vi måtte lære opp via WhatsApp og bruk av videoer. Det har vært en litt annerledes tilnærming enn vi er vant til, og det har tatt litt tid å utvikle dette på en god måte. Akkurat nå har vi 51 trente instruktører som jobber med å spre kunnskap i Gaza, i tillegg til 27 på Vestbredden. Og det har vi fått til i samarbeid med Reform, forteller Bent.


Fakta om beskyttelsesprogrammet
  • Programmet er utviklet av Norsk Folkehjelp, og gjennomføres i samarbeid med lokale organisasjoner og virksomheter, for eksempel skoler.
  • Opplæringen handler om hva folk kan gjøre for å beskytte seg mot eksplosive våpen og hvordan de kan hindre skader og lidelse i krigssituasjoner.
  • Kurset er utviklet for å fungere for alle aldersgrupper, og har ulike moduler for barn, ungdom og voksne.
  • Programmet har vært gjennomført i Palestina, Irak, Syria, og elementer av programmet har funnet veien til Myanmar og Somalia.
  • Programmet er utviklet på bakgrunn av undersøkelser av risiko og folks bevissthet rundt denne. Ulike land har ulike utfordringer, og programmet tilpasses hvert enkelt land. Kurset er tilpasset virkeligheten der det skal holdes, og benytter blant annet spill, praktiske øvelser, presentasjoner, øvelser, sosiale medier og teater i formidlingen.
  • Norsk Folkehjelp har utviklet undervisningsmateriell og utdanner lokale organisasjoner og lærere til trygghetsinstruktører.
Vis mindre Vis mer

I løpet av ramadan deltok disse instruktørene på 13 iftar-middager (iftar er kveldsmåltidene under ramadan, hvor man sammen bryter fasten). Her fikk til sammen 830 deltakere opplæring, samtidig som de delte et varmt måltid. I tillegg til dette har instruktørene holdt ytterligere 46 opplæringsøkter med 369 deltakere.

Betyr mye for mange

Spesialrådgiveren skryter også av samarbeidet med de andre organisasjonene som fortsatt arbeider i Gaza, til tross for svært vanskelige arbeidsforhold.

– Vi har et godt samarbeid med våre søsterorganisasjoner innen minerydding, som Humanity and Inclusion (HI), UNMAS og MAG som jobber med de samme tingene som oss: minerydding, humanitær hjelp og inkludering.

Alle deler informasjon og ressurser, og det varmer veldig å se denne felles innsatsen.

Jeg håper at vi kan fortsette på denne måten for å sikre en størst mulig effekt på bakken i Gaza, sier han, og fortsetter: – Det er veldig vanskelig akkurat nå, men det at det fortsatt finnes mennesker og organisasjoner som prøver å hjelpe, tror jeg betyr mye for mange i Gaza.

Publisert: 20. april 2024 - 2:17
Oppdatert: 22. desember 2024 - 02:31