Våren 1955 flyttet Randi, ektemannen og deres lille datter fra Oslo til Fetsund. Bare noen måneder tidligere, 1. juni 1954, ble Norsk Folkehjelp Fetsund stiftet.
– Jeg ble kjent med en nabo som var med på å starte lokallaget, og ble raskt rekruttert av henne. For meg var det en fin måte å bli kjent med naboene på, forteller Randi.
Hun støtter helhjertet Norsk Folkehjelps arbeid både i Norge og ute i verden.
– Vi fikk etter hvert fire barn, så jeg har ikke vært et veldig aktivt medlem, men jeg har alltid betalt kontingenten. Jeg synes Norsk Folkehjelp gjør veldig mye viktig og bra arbeid, og vil fortsette å være medlem så lenge jeg lever, sier hun.
Randi ser med bekymring på utviklingen i verden for tiden.
– Det er mye uro, og jeg synes det er skummelt med alle kriger og konflikter. Jeg er glad for at Norsk Folkehjelp finnes, og for at de går inn og støtter mennesker som trenger hjelp i urolige områder. Det er viktig at de får slippe til og kan bidra, sier hun.
Norsk Folkehjelp Fetsund har 155 medlemmer, og driver med alt fra velferdsaktiviteter og popup-marked til vakthold og førstehjelpskurs.
Sprek og spøkefull
Randi vokste opp på Østensjø i Oslo, og hadde ingen familiær tilknytning til fagbevegelsen i barne-og ungdomstida.
– Det gikk mest i ski og skøyter på Østensjøvannet om vinteren. Da jeg var ferdig med skolen fikk jeg jobb i en manufakturforretning i sentrum, forteller hun.
Randi var bare 21 år gammel og nybakt mor da hun flyttet til Fetsund.
– Mannen min fikk jobb i Lillestrøm og hadde noen kamerater som bodde her, så vi fikk leid en leilighet her. Etter hvert som vi fikk flere barn, kjøpte vi dette huset, sier hun.
I dag er Randi enke, men klarer seg fortsatt fint hjemme i huset, hvor hun bor med sin 19 år gamle katt.
– Jeg ser og hører dårlig, men jeg husker godt!
Et minne som har brent seg fast var da elva nedenfor huset flommet over i 1967.
– Da måtte vi evakuere, og ble installert i bedehuset med våre tre barn. Det har satt sine spor, sier hun spøkefullt og ler hjertelig.
Da yngstemann begynte på skolen, fikk Randi jobb på samvirkelaget i Fetsund.
– Da det ble lagt ned, begynte jeg å jobbe i kafeen til Fetsund lenser. Der stortrivdes jeg og jobbet til jeg var 73 år. Hadde jeg ikke fått hjerteinfarkt, hadde jeg vært der ennå, ler hun.
Diplom og blomster
Bordet i stua er nydelig dekket med kaffe og marsipankake, og lagvenninnene Anne-Lise Fjellheim, Anita Sandstad og Annie Johansen er også invitert til feiringen.
– Vi har det så hyggelig sammen, og jeg setter stor pris på aktivitetene i laget. Annenhver lørdag inviteres vi eldre til kaffe, smørbrød og lotteri på sykehjemmet. Vi bli hentet og kjørt hjem, og koser oss som bare det. Det sosiale samværet betyr mye, forteller Randi.
I desember 2024 vedtok sentralstyret i Norsk Folkehjelp nye retningslinjer for markering av lange medlemskap. Mens det tidligere kun var medlemmer med 30 års fartstid som ble feiret, deles det nå ut diplomer også ved 40, 50, 60 og 70 års medlemskap. Randi er det første medlemmet som får diplom for 70 års medlemskap. Neste feiring blir i 2026, deretter er det ingen som får en slik hedersbevisning før i 2030.
Jan Olav Andersen har med en flott blomsterbukett, diplom og den nyeste Norsk Folkehjelp-nålen som han overrekker Randi.
– Gratulerer – det er en ære å få møte en som har vært trofast i organisasjonen så lenge. Selv om vi har medlemmer som er over 100 år, er det du som har rekorden for langt medlemskap. Tusen hjertelig takk for innsatsen, og måtte du få mange gode år i Norsk Folkehjelp framover, sier han.
– Jeg skal i hvert fall være medlem så lenge jeg lever, det er helt sikkert, svarer Randi.