Slik får du en trygg vintertur på fjellet

Mulighet 1

Slik får du en trygg tur i vinterfjellet. Når landskapet er dekket av snø, er det mange som lar seg lokke ut for å få de virkelig magiske turopplevelsene. Her er Norsk Folkehjelps tips til en trygg og fin dagstur i vinterfjellet.

Av Torunn Aaslund
Publisert: 07. mars 2023 - 10:14
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:56
Mulighet 1

– Om vinteren er det ekstra godt å komme seg ut, og vinterfjellet kan by på fantastiske naturopplevelser. Men det er viktig å planlegge turen slik at det blir en god opplevelse for alle, sier rådgiver og skredekspert i Norsk Folkehjelp, Vegard Standahl Olsen.

Steg 1: En god vintertur starter med god planlegging

– Det viktigste er å ha et bevisst forhold til terrenget du skal bevege deg i, og da må du starte med å gjøre deg kjent med turområdet hjemme på kjøkkenbordet. Studer kartet for området, og se etter bratte fjellsider eller om du må krysse skumle områder. Dette er områder du bør unngå uten riktig kompetanse og utstyr, sier han.

Steg 2: Avklar ferdighetsnivå med alle som skal være med

– Velg tur etter evne, og tenk på at alle skal ha en god opplevelse sier Standahl Olsen.

Steg 3: Sjekk værvarselet

– Det er lett å bli overrasket av dårlig vær om vinteren. Prøv å planlegge for å gå tur på godværsdager, og ta høyde for at varselet kan endre seg. I tillegg er det viktig å alltid pakke med tanke på du kan bli overrasket av både vær og uhell.

Steg 4: Pakk riktig utstyr

– Det kommer selvfølgelig an på hvilken type tur du planlegger, men du trenger alltid litt ekstra utstyr vinterstid. Ha alltid med lykt og ekstra klær, noe å navigere med, solbriller eller skibriller, og mer enn nok mat. I tillegg er det noen ting som øker trivselen på turen, men som i tillegg kan være godt å ha hvis du er utsatt for uhell – som spade, liggeunderlag, vindsekk og varm drikke.

Husk at det er ingen skam å snu!

Skilt

Steg 5: Sjekk at alt utstyr er i orden

– Enten du navigerer med kart og kompass eller med digitale hjelpemidler, er det viktig at du vet hva du gjør. Har du telefonen som varslingsmiddel dersom noe skjer, er det viktig at den er ladet og oppbevares på et varmt og tørt sted. Aller helst bør du også ha med en powerbank.

Når du først har kommet deg ut på tur, er det viktig å følge med på hvordan det går, understreker Standahl Olsen:

– Sjekk jevnlig om alle har det bra, er varme og komfortable med turen. I tillegg er det viktig å følge med på terrenget og sjekke at du går riktig.

Beveger du deg inn i områder du ikke har planlagt for, er det fort gjort å havne i terreng som er en betydelig større risiko enn du har tenkt:

– Hvis du beveger deg inn i skredfarlig terreng, må du ha både høy kompetanse og riktig utstyr. Husk at det er ingen skam å snu!

Publisert: 07. mars 2023 - 10:14
Oppdatert: 03. juli 2024 - 09:56