Skal kjempe for en mer solidarisk flyktningpolitikk

Solung 79
Solidaritetsungdom fra hele Norge møttes til årsmøte på Kolbotn i mars. Foto: Ludvig Gundersen

Under Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdoms årsmøte ble en mer solidarisk flyktningpolitikk valgt som hovedkampanje. Ammal A. Haj ble også takket av som leder av ungdomsorganisasjonen.

Av Ludvig Gundersen
Publisert: 08. mai 2023 - 2:48
Oppdatert: 19. mai 2024 - 10:29

I midten av mars møttes solidaritetsungdom fra hele Norge på Kolbotn for å få faglig påfyll og diskutere politikk under ungdomsorganisasjonens årsmøte. Blant sakene som ble vedtatt var Solidaritetsungdoms hovedkampanje i 2023 – en solidarisk flyktningpolitikk.

Solidaritetsungdom mener at Norge bør behandle alle flyktninger rettferdig, og under årsmøtet ble det løftet fram flere punkter der de mener Norges politikk er uheldig og mangelfull. Blant annet var det snakk om forskjellbehandling av flyktninger, mottak av klimaflyktninger og manglende helsetilbud for papirløse migranter i Norge.

Målet med hovedkampanjen vil være å oppfordre til en solidarisk flyktningpolitikk i Norge, på både mellommenneskelig og politisk nivå.

Papirløses rettigheter

Årsmøtet vedtok også en politisk uttalelse om papirløse asylsøkeres mangel på rettigheter. For selv om de papirløse er en sammensatt gruppe, har de det til felles at de oppholder seg i Norge uten rett til helsetjenester, skolegang, økonomiske velferdsytelser og arbeid.

Solidaritetsungdom mener det er på tide å utfordre ubegrunnede påstander om at retten til helsehjelp vil føre til at flere kommer til Norge, og fremmet blant annet at papirløse må tilbys helsetilbud gjennom kommune- og spesialisthelsetjenesten og at grunnstøtten for beboere på mottak må økes i takt med prisveksten i samfunnet.

Jeg føler at livet mitt har endret seg totalt etter at jeg ble med i Solidaritetsungdom, og det har forandret meg til det bedre.
— Ammal A. Haj

Antirasisme og mangfold, rettighetskampen for det palestinske folket, internasjonal solidaritet, humanitær nedrusting og ungdomsmakt ble også vedtatt videreført som viktige områder for Solidaritetsungdom framover.

Stolt av ungdommen

Under årsmøtet ble Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdoms nye styre også valgt, med Amanda Hylland Spjeldnæs som leder, Ida Avedal som første nestleder, Emma Marshall som andre nestleder, Salman Chaudhry og Maria Abdallah som styremedlemmer, Jorid Aarsland Reed og Shakib Badr som vara, og Alida Johanne Domaas som observatør fra fagbevegelsen.

Avtroppende leder, Ammal A. Haj, som har hatt styreverv i Solidaritetsungdom i seks år – de to siste som leder – forteller at hun ser tilbake på denne tiden med ydmykhet og mye varme.

– Jeg føler at livet mitt har endret seg totalt etter at jeg ble med i Solidaritetsungdom, og det har forandret meg til det bedre.

Solung 83
Avtroppende og påtroppende leder av Solidaritetsungdom: Ammal A. Haj og Amanda Hylland Spjeldnæs. Foto: Ludvig Gundersen

Haj legger til at hun er svært stolt av å se hva organisasjonen har klart å gjennomføre, og at hun gleder seg til å se alt det Solidaritetsungdom vil få til videre.

– Jeg er spesielt stolt over at vi har klart å markere oss som en antirasistisk ungdomsorganisasjon i Norge, sier hun.

Den siste styreperioden satt hun i styret sammen med Johanne Marie Sletten, Maria Abdallah, Salman Chaudhry, Shakib Badr, Ida Avedal, og med Amanda Hylland Spjeldnæs som første nestleder.

Spjeldnæs, som ble valgt som ny leder, mener de under den siste perioden har hatt en god kultur og mangfold i både styret og organisasjonen som helhet, noe de skal fortsette med. Samtidig ser hun en organisasjon som skal bli enda større og sterkere.

– Det blir skummelt å ta over, for det er enormt store sko å skulle fylle. Men den nye styresammensetningen synes jeg er fantastisk, og jeg gleder meg til å fortsette arbeidet i Solidaritetsungdom.

Jeg tror vi kommer til å vokse mye de neste årene, bli flere medlemmer og bli mer etablert som en antirasistisk organisasjon
— Amanda Hylland Spjeldnæs

Stor tro på vekst

Hva gjelder framtidsutsiktene til Solidaritetsungdom er påtroppende og avtroppende leder samstemte: Vi skal bli større og sterkere!

– Jeg tror vi kommer til å vokse mye de neste årene, bli flere medlemmer og bli mer etablert som en antirasistisk organisasjon. I år skal vi jobbe mer med solidarisk flyktningpolitikk, og jeg tror vi vil få til mye der, mener Spjeldnæs.

Haj er helt enig, og legger til at Solidaritetsungdom har et enormt potensial.

– Jeg tenker alle er klar for å se at Solidaritetsungdom vokser, og Solidaritetsungdom er definitivt klar for vekst, smiler hun

Publisert: 08. mai 2023 - 2:48
Oppdatert: 19. mai 2024 - 10:29