På besøk hos reindriftssamene i Nord- og Sør-Fosen

DSC 2049
Leonidas Iza foran Storheia vindmøllepark i Sør-Fosen. Det er bygd 80 vindmøller og veier på til sammen over 60 kilometer i det som tidligere var uberørt villmark. Foto: Therese Nordhus Lien

Under sitt opphold i Norge på sensommeren besøkte Leonidas Iza, president for urfolksorganisasjonen CONAIE, samiske aktivister i Fosen. Han fant mange likheter med det som skjer i hans eget land, Ecuador.

Av Therese Nordhus Lien
Publisert: 10. oktober 2023 - 1:28
Oppdatert: 19. mai 2024 - 06:40

Parallellene mellom det som finner sted i Norge og Fosen, og hvordan prosessen etter folkeavstemningen som endte med et flertall mot oljeutvinning i nasjonalparken Yasuní kommer til å bli, er mange, mener Iza.

– Det er utrolig at de bare får fortsette å ha vindparken her, selv om det snart er to år siden dommen i Høyesterett som støtter reindriftssamenes rettigheter falt, sier han.

Vindkraftparkene Roan og Storheia har hundrevis av vindmøller, og strekker seg over områder som historisk sett har vært brukt som vinterbeite for reinsdyrflokkene i området.

Høyesterettsdommen fra 2021

I oktober 2021 kom dommen fra Høyesterett, som sa at vedtaket om tillatelse til vindkraftutbygging på Fosen var ugyldig fordi utbyggingen krenker reindriftssamers rett til utøvelse av kultur etter artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter. FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

Artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter lyder: «I de stater hvor det finnes etniske, religiøse eller språklige minoriteter, skal de som tilhører slike minoriteter ikke nektes retten til, sammen med andre medlemmer av sin gruppe, å dyrke sin egen kultur, bekjenne seg til og utøve sin egen religion, eller bruke sitt eget språk».

Kilde: Store norske leksikon

Vis mindre Vis mer
DSC 2072
John Kristian Jåma er fra en av de tre sør-samiske familiene som driver med rein i Sør-Fosen. Foto: Therese Nordhus Lien

– Vi kjenner ikke igjen dyra våre lenger, forteller John Kristian Jåma, fra en av de tre sør-samiske familiene som driver med rein i Sør-Fosen.

– Dere kan se bilder av dyra som går under vindmøller og tenke at det ikke ser ut til at de bryr seg. Det bildene ikke viser er rein som ikke oppfører seg som de skal, som ikke går etter simlene når det er brunstsesong for eksempel, fortsetter han.


Vi ser at den samiske kulturen har mye til felles med vår, spesielt når det gjelder forholdet mellom mennesker og natur.
— Leonidas Iza

Jåma speider gjennom kikkerten utover heiene, forbi vindmøller og veier som skjærer gjennom landskapet, og prøver å få øye på deler av flokken.

– Jeg skal opp hit igjen i morra, sier Jåma, – vi må slakte sju bukker som oppfører seg helt tullerusk. Vi opplevde aldri noe sånt før vindmøllene kom.

Solidaritet mellom urfolk

Solidariteten mellom sørsamene i Fosen og urfolkslederen fra Ecuador er tydelig til stede, på tvers av språk, yrke, nasjonalitet og alder. Under duren fra vindmøllene deles det ut biter av tørka reinhjerte, det forklares om krøkkebær og andre spiselige planter, det spilles fløyte for fjellet og både latter og tårer deles.

Politisk uttalelse

På Norsk Folkehjelps landsmøte i august ble en politisk uttalelse til støtte for samene i Nord- og Sør-Fosen vedtatt enstemmig.

Vis mindre Vis mer

– Vi ser at den samiske kulturen har mye til felles med vår, spesielt når det gjelder forholdet mellom mennesker og natur. Det blir ikke utvikling i et land hvis man ikke tar hensyn til urfolks rettigheter. Hvis vi vil forbedre vår livssituasjon og måten å leve på, må vi respektere moder jord, sier Iza.

– Samene har gjennom å kjempe i mange år oppnådd mye i Norge, som etableringen av Sametinget. Allikevel viser saker som denne at det fortsatt er en lang vei å gå før urfolks rettigheter respekteres fullt ut, også her.

Leonidas Iza ser utover landskapet, kikker opp på den over 80 meter høye vindmølla han står ved.

– Vi i CONAIE står sammen med våre samiske søstre og brødre i denne kampen. Kampen for livsgrunnlag og levemåte, for natur og dyr, avslutter han.

DSC 2042
I Storheia vindmøllepark i Sør-Fosen er det bygd 80 vindmøller og veier på til sammen over 60 kilometer i det som tidligere var uberørt villmark. Foto: Therese Nordhus Lien
Publisert: 10. oktober 2023 - 1:28
Oppdatert: 19. mai 2024 - 06:40

Relaterte artikler

Leonidas Iza 01

– Kampen er alle rettigheters mor