Med toppsjefen til Trøndelag

4 C8 A2253
Leder for Norsk Folkehjelp Stjørdal, Jørgen Einarsve Aunet forteller om lokallaget som ble reetablert i 2018 og nå er et aktivt og komerent søk- og redningslag. Foto: Andreas Sørlie Nårstad

Etter en halv uke på jobb som generalsekretær i Norsk Folkehjelp, dro Raymond Johansen til Trøndelag for å møte lokallagene der. – Imponerende engasjement og flotte folk, sier Johansen.

Av Kaja Haldorsen
Publisert: 09. april 2024 - 10:17
Oppdatert: 03. mai 2024 - 06:52
4 C8 A2253
Leder for Norsk Folkehjelp Stjørdal, Jørgen Einarsve Aunet forteller om lokallaget som ble reetablert i 2018 og nå er et aktivt og komerent søk- og redningslag. Foto: Andreas Sørlie Nårstad

Ved ankomsten til Malm i Steinkjer denne første fredagskvelden i 2024, blir han ønsket varmt velkommen av lederen i Norsk Folkehjelp Malm, Walfred Andersson. Laget er travelt opptatt med å arrangere det ukentlige treffet for tilflyttere. Nå er de fleste av dem flyktninger fra Ukraina. Fra kveldsmørket strømmer det inn barn og voksne. Barna finner raskt hverandre i lek, mens de voksne får tid til å prate og dele erfaringer.

– Her skal alle få støtte og mulighet til selv å bidra. Kommunen tilrettelegger for det mest grunnleggende for tilflytterne, men for å skape seg et liv trengs det mer enn tak over hodet, sier Andersson. – Vi kan tilby mange ulike aktiviteter til folk som er nye i bygda. Spørsmålet å stille seg er, hvordan ville du selv ha ønsket å bli møtt i et nytt land?

IMG 0231
Raymond Johansen møtte Halyna og Omelian Stasula. De kom fra Ukraina med sin datter for halvannet år siden. Walfred Andersson var en av de første ekteparet møtte når de kom til Malm. Foto: Kaja Haldorsen

Språk og samhold

Etter å ha hilst på alle, setter Raymond Johansen seg ned med Halyna og Omelian Stasula. De kom fra Ukraina med sin (nå) 12 år gamle datter Anastasia for halvannet år siden.

– Da vi først kom til Norge, trodde vi krigen skulle være over på kort tid. Likevel var det viktig å lære seg språket og å bli kjent med folk, sier Halyna Stasul på stødig norsk.

Hun er pedagogutdannet fra Ukraina og jobber nå i barnehagen i Malm.

– Walfred og de andre i Norsk Folkehjelp var noen av de første vi møtte, og det var en god start. Denne møteplassen har vært utrolig viktig for å øve på norsk og få et nettverk på et nytt sted i et nytt land, sier hun.

Raymond Johansen
  • Kom til Norsk Folkehjelp i januar 2024 etter åtte år som byrådsleder i Oslo
  • Har mye erfaring fra internasjonalt arbeid, blant annet som statssekretær i UD og generalsekretær i Flyktninghjelpen.
  • Har lang erfaring fra å jobbe med en bred medlemsorganisasjon som partisekretær i Arbeiderpartiet
Vis mindre Vis mer

Mannen hennes, Omelian, arbeidet i servicenæringen og med eldre hjemme i Drohobytsk-distriktet. Nå jobber han i kommunen og fungerer som uoffisiell tolk for nye tilflyttere fra Ukraina på Norsk Folkehjelps treff.

Datteren Anastasia snakker klingende trøndersk, men følger fremdeles undervisningen i Ukraina for å vedlikeholde toppkarakterene sine. Familien har funnet seg godt til rette i Malm, mye på grunn av lokallaget til Norsk Folkehjelp.

Redder dem som ikke tror at de ønsker leve

En gnistrende vintermorgen lover godt for besøket hos Norsk Folkehjelp Stjørdal dagen etter. Over 20 engasjerte frivillige har møtt opp i lagets lokaler for en prat med den nye generalsekretæren. Jørgen Einarsve Aunet er leder for laget, og tegner og forteller om søk- og redningsarbeidet i Norge.

– Norsk Folkehjelp Stjørdal ble reetablert i 2018, og siden har vi bygget opp et aktivt og kompetent lag. Vi er med på mange søk- og redningsoppdrag – flere av dem etter personer med demens og folk med økt selvmordsrisiko. Av den siste gruppa er det 80 prosent som ikke gjentar forsøket på å ta sitt eget liv, sier han.

Etter god oppvartning med smørbrød og kaffe, er det på tide å få på seg varme klær og bli med ut på øvelse i søk etter en savnet person. De frivillige blir organisert i grupper, og frakter gjester og utstyret effektivt ut til et skogholt i nærheten med snøskuter og ATV.


4 C8 A2249
Raymond Johansen fikk være med Norsk Folkehjelp Stjørdal ut på øvelse i søk etter en savnet person. Foto: Andreas Sørlie Nårstad

På stedet der øvelsen skal foregå, er det plassert en dukke som den savnede «personen». Ikke lenge etter kommer gruppene i formasjon gjennom nysnøen. Det tydelige ropet «funn» får de frivillige til å agere som et samstemt lag. Helsetilstanden skal sjekkes, deretter gjøres de rette tiltakene for å hindre nedkjøling, og behandlingen av eventuelle skader settes i gang. I dag fikk ikke funnet store konsekvenser, men slike øvelser bidrar til at de frivillige i Norge finner og redder hundrevis av mennesker hvert år.

Gode innspill

Søndag morgen er det tidlig opp for å møte representanter fra Norsk Folkehjelp Trondheim, Norsk Folkehjelp Nardo og LO Trondheim på kaffe i Folkets Hus, der også kontorene til Norsk Folkehjelp er. De gir nyttige innspill om bredden og frivilligheten i lokallagene, og det viktige samarbeidet med fagbevegelsen.

Da Raymond Johansen ble lansert som ny generalsekretær i Norsk Folkehjelp, fortalte han at han den første tiden ville utnytte det at han hadde fått utdelt to ører og en munn.

– Det er viktig og inspirerende å få høre, se og oppleve alt det flotte arbeidet Norsk Folkehjelps lokallag står for i det norske samfunnet. Jeg er sikker på at vi skal legge enda bedre til rette for frivilligheten i årene framover, sier han.

I neste nummer av Appell kan du bli bedre kjent med den nye generalsekretæren og lese mer om hans motivasjon og retning for Norsk Folkehjelp de kommende årene.

Publisert: 09. april 2024 - 10:17
Oppdatert: 03. mai 2024 - 06:52