Abahlali baseMjondolo er en selvstyrt, demokratisk og sosial bevegelse for fattige i Sør-Afrika grunnlagt i 2005, som i dag har mer enn 150 000 medlemmer i fire provinser. Generalsekretær Thapelo Mohapi vokste selv opp i et slumområde utenfor Durban.
– Vi bodde i et falleferdig blikkskur, og i 2005 kom en velstående forretningsmann og ville kaste oss ut – han hevdet at han hadde kjøpt grunnen vi bodde på. Vi protesterte, og etter hvert var vi mange som gikk ut i gatene og demonstrerte. Det ble starten for Abahlali baseMjondolo. Vi kjemper for rettferdighet, grunnleggende menneskerettigheter og retten til anstendige boliger for de neglisjerte, fattige og marginaliserte menneskene som bor i såkalte shacks, uformelle bosettinger med planke- og bølgeblikkskur, forteller han.
30 år etter at apartheid offisielt ble avskaffet i Sør-Afrika, preges landet av økonomisk krise og utbredt korrupsjon. I 2022 ble Sør-Afrika rangert av Verdensbanken som det landet med mest ulikhet blant 164 av verdens land. Forskjellsbehandling basert på hudfarge er den største pådriveren for ulikheten.
27. april hvert år feires Freedom Day i Sør-Afrika til minne om valget i 1994 hvor alle innbyggere over 18 år for første gang hadde stemmerett.
– Mange ofret sine egne rettigheter i kampen for et demokratisk Sør-Afrika, men friheten ble forrådt av lederskapet i ANC, som bare er interessert i å berike seg selv og sine familier. Det er de samme menneskene som undertrykkes i dag som ble undertrykt i apartheidtiden. Vi er ikke født fattige; vi er fattige fordi myndighetene ønsker at vi skal være det, fastslår Mohapi.
Brutale drap
Medlemmene i Abahlali baseMjondolo utsettes stadig for undertrykking, trusler, attentater, brutale utkastelser og politivold.
– Siden 2005 har vi begravd 25 medlemmer – bare i 2022 mistet vi fire aktivister. Èn ble drept av politiet, de tre andre ble drept av leiemordere. Vi har tatt myndighetene til retten flere ganger, men så langt er kun en lokal ANC-leder dømt til 15 års fengsel for et av leiemordene, sier Mohapi.
8. mars 2022 ble lederen av Abahlali baseMjondolo-grenen i eKhenana, Ayanda Ngila (30), skutt og drept av en gruppe på fire menn som angivelig er knyttet til den lokale ANC-ledelsen.
– Tre timer tidligere hadde jeg et møte med ham, og etterpå dro han til eKhenana for å reparere et sprukket vannrør. Han visste at han var truet på livet, men dro likevel. Da jeg fikk beskjed om at han var drept, dro jeg rett dit. Det var et grusomt syn som møte meg. Jeg så hans blodige og livløse kropp på bakken. Den dagen hadde han på seg en t-skjorte med påskriften «Det er bedre å dø for en idé som vil leve enn å leve for en idé som vil dø», forteller Mohapi.
Tomme løfter
Siden 2021 har Thapelo Mohapi selv levd i skjul.
– Jeg kan ikke gå ut når jeg vil, og må følge en streng sikkerhetsprotokoll. Det er en veldig tøff situasjon mentalt, fordi det jeg aller helst vil er å besøke menneskene vi representerer. Jeg er ingen kriminell, likevel er jeg tvunget til å leve i et hus omgitt av gjerder og sikkerhetsvakter, sier han.
Ifølge Abahlali baseMjondolo skyldes mange av angrepene på slumbyene at lokale myndigheter ønsker å selge jorda til private utbyggere for selv å profittere på salget.
– Det er grunnen til at menneskene som bor der kun er interessante for myndighetene når det nærmer seg valg. De kommer med tomme løfter for å sikre seg stemmer, og bryter løftene så snart valget er over, opplyser Mohapi.
Derfor jobber Abahlali baseMjondolo med å utbedre forholdene i de uformelle bosettingene uavhengig av myndighetene.
– Mange områder i Sør-Afrika er preget av fattigdom, arbeidsløshet og sult. Fattige har erfart at de ikke kan regne med hjelp fra myndighetene. Flere bosettinger har etablert samfunnshus, kyllingfarmer, biblioteker med solcellepaneler på taket, opplegg for vann og avløp, suppekjøkken og så videre. Disse prosjektene gjør det mulig for beboerne å jobbe og spise.

– Når folk har tilgang til vann, strøm, arbeid og mat, trenger de ikke lenger stole på at myndighetene vil skaffe dem det. Derfor har ANC mistet mye støtte i disse områdene. De har misbrukt sin makt og tatt vår støtte for gitt, og jeg tror det er mye av grunnen til at ANC ved valget i mai for første gang siden 1994 mistet flertallet i nasjonalforsamlingen, legger Mohapi til.
Globalt press
Sør-Afrika styres nå av en koalisjonsregjering som består av sju partier med svært ulike politiske ståsteder.
– Partiene samarbeider ikke fordi de liker hverandre, men fordi de ønsker makt. Koalisjonen er en fordel for folket, fordi partiene holder hverandre i sjakk, slik at den utbredte korrupsjonen under ANC de siste 30 årene forhåpentligvis avsløres og reduseres, sier Mohapi.
Abahlali baseMjondolo har allerede begynt mobiliseringen mot lokalvalgene i 2026.
– Vi håper at ANCs makt også vil bli redusert lokalt. For første gang opplever vi nå at lokale ordførere og andre myndighetspersoner tar kontakt med oss – det har aldri skjedd før.
I 2023 lanserte Amnesty International en global kampanje kalt Write for Rights, som krevde at politiet må ta trakasseringen og drapene på Abahlali baseMjondolo-aktivister på alvor, og upartisk, grundig og effektivt etterforske disse sakene. I løpet av seks måneder signerte mer enn 500 000 mennesker verden over oppropet, og sørafrikansk politi og myndigheter ble bombardert av brev. Thapelo Mohapi var selv med på å fronte kampanjen.
– Økende internasjonalt press og solidaritet med vår situasjon fungerer som en beskyttelse for det arbeidet våre aktivister gjør hver eneste dag. Jo flere som vet hvem vi er, hva vi kjemper for og støtter vår sak, jo vanskeligere blir det å stilne oss, sier han.
Kjemper for klimarettferdighet
Norsk Folkehjelp sto sentralt i den norske støtten til frigjøringskampen i Sør-Afrika fra 1974, og var en av de aller første utenlandske organisasjonene som etablerte seg med eget kontor i landet i 1992, etter invitasjon fra ANC. Abahlali baseMjondolo har vært en partnerorganisasjoner siden 2016, og i november 2022 inviterte Norsk Folkehjelps representanter Norges ambassadør til Sør-Afrika, Gjermund Sæther, med på et besøk til eKhenana-bosettingen.
– Det var første gang en så høyt profilert embetsperson besøkte en av Sør-Afrikas slumbyer. Vi har hatt en verdifull relasjon til Norsk Folkehjelp og arbeiderbevegelsen i Norge i mange år, derfor betydde dette besøket spesielt mye for oss. Det sendte en beskjed til sørafrikanske myndigheter om at hvis de fortsetter å forfølge og drepe våre medlemmer, vil det påvirke landets relasjon til Norge, forteller Mohapi.
I tillegg til å være generalsekretær, leder han også Abahlali baseMjondolos arbeid med klimarettferdighet.
– Vi jobber for bedre matsikkerhet gjennom etablering av kjøkkenhager slik at beboerne blir mer selvforsynte. Vi utdanner våre medlemmer i landbruk og biodiversitet, og vi installerer solceller i flere bosettinger slik at beboerne får egen tilgang til strøm, opplyser han.
I 2022 mistet mer enn 300 mennesker i uformelle bosettinger livet i storflom, og mange grønnsakshager ble vasket vekk.
– Vi bruker slike katastrofer som eksempler slik at beboerne innser at klimaendringer ikke kun er noe som angår politikere og myndigheter, men at det er de fattige som rammes hardest. For å oppnå klimarettferdighet er det avgjørende at beboerne i slumbyene blir mer klimabevisste, fastslår han.