Gode minner for livet

20230708 135257

For fjerde året på rad har Norsk Folkehjelp Stavanger arrangert sommerleir for barn. I år har 50 unger fått oppleve et godt, gammeldags teltliv på Camp Dyrsnes, og gode tilbakemeldinger strømmer på.

Av Kirsti Knudsen
Publisert: 10. oktober 2023 - 9:29
Oppdatert: 19. mai 2024 - 12:08

Det begynte i 2020 da koronapandemien herjet. Barna måtte holde seg hjemme fra skolen, og ferier ble avlyst. Mot sommeren roet smittebølgen seg litt, og Norsk Folkehjelp Stavanger reagerte raskt da kommunen spurte om laget kunne være med på et løft for å gi barna et tilbud i sommerferien.

– Vi er gode på friluftsaktiviteter, så vi gikk for god, gammeldags camping, forteller leirsjef og mangeårig leder av laget, Arnfinn Arnesen (61).

Fra kommunen fikk de tilskudd til det de trengte, som telt og hengekøyer. Smitten herjet fortsatt og alle måtte derfor få sitt eget «soverom».

– Vi endte opp med seks hustelt med separate rom. Frivillige stilte opp – vi hadde åtte voksne på dagtid og fire på natt. Vi har alltid en våken nattevakt på grunn av brannsikkerhet og for at barna alltid kan finne noen å være trygg på.

Aktiv Sanitetsungdom

Norsk Folkehjelp Stavanger ble etablert i 1939. Laget har ca. 250 medlemmer, og hovedaktiviteten er sanitet og redning. Sanitetsungdomsgruppa er en av de største i landet med nær 20 aktive medlemmer.

DSC 0294
Arnfinn Arnesen har i fire år ledet arbeidet med å arrangere sommerleir for barn i Stavanger.

– Vi har også et samarbeid med Trygg Trafikk og deltar i den kommunale beredskapen, men etter at eldrekafeen ble lagt ned for noen år siden, er vi dessverre ikke så engasjert på andre områder. Derfor har sommerleirene blitt en god måte å aktivisere medlemmene på, sier Arnfinn.

For å gjennomføre Camp Dyrsnes, som nå teller 2 x 25 barn og 18 voksenledere i løpet av en uke, døgnet rundt, må logistikken være på plass.

Mange fornøyde brukere

Norsk Folkehjelp Stavanger har sammen med kommunen gjennomført spørreundersøkelser etter sommerleirene, og tilbakemeldingene er entydige: La opplegget være som det er, for det er så bra. På Facebook-gruppa for foresatte strømmet det inn gode tilbakemeldinger etter leirene i år:

  • Hei. Ei veldig glad og sliten Alva-Olivia vi fikk hjem i dag. Sååå fornøyd, mange nye vennskap i år, og har følt seg trygg med alle gode, stødige, trygge voksne rundt seg. Dette er et fantastisk tilbud, vi er så heldige. Tusen hjertelig takk for den fantastiske jobben dere gjør, og ikke minst måten dere gjør det på. Gode opplevelser, fine minner, mestring og masse nyttig lærdom. Tusen takk!
  • Tusen takk for en knallkjekk helg, på vegne av Martine, hun har storkosa seg! Dere er gode som arrangerer et så bra opplegg for ungene. Forstår det har blitt dannet mange nye vennskap.
  • Tusen takk for en super camp, fikk hjem ei glad jente med ny mestringsfølelse.
  • Tusen takk for et fantastisk arrangement, ser ut som barn og voksne har hatt det kjekt ifrå fyrste minutt. Kaja kom heim og var veldig fornøyd.
  • En stk. fornøyd gutt som kom hjem i dag. Vært mer i vann enn på land, skjønte jeg. Han var helt i hundre. Fått mange nye venner og snakket så varmt om dere voksne som var til stede også. Han er superklar for neste år allerede. Tusen takk for et fantastisk opplegg dere har laget! Dere har skapt minner for livet.
Vis mindre Vis mer

– Vi har justert litt på aldersgruppa. Erfaringen vår er at barn under sju år og over tretten ikke har like stort utbytte av oppholdet. Derfor konsentrerer vi oss nå om dem mellom åtte og tolv. Samt at vi har redusert fra tre til to netter på hver gruppe.Blant aktivitetene er klatring i trær, bading og kanopadling. Ungene lager pizza i vedfyrt ovn, og får undervisning i førstehjelp og redning, tilpasset aldersgruppa. Alle deltakerne får hodelykt, vannflaske og gul t-skjorte påtrykt Camp Dyrsnes og årstallet.

Tok i bruk Kardemommeloven

Arnfinn Arnesen har vært aktiv i Norsk Folkehjelp siden 1989. Han er også instruktør og ansvarlig for de fleste kursene i sanitet og redning. Til tross for lang fartstid, kan det være utfordrende å arrangere barneleir, for det er ikke bare det praktiske som må være på plass, forteller han.

20230708 130935
50 barn mellom åtte og tolv år har i år deltatt på sommerleiren og tilbakemeldingene fra barn og foresatte har vært svært gode. Foto: Arnfinn Arnesen

– Vi snakker om barn som kanskje er hjemmefra alene for første gang. Hvordan skal vi gjøre dem trygge? Hvilke regler skal vi følge? Vi endte opp med vanlig folkeskikk og Kardemommeloven: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil», smiler Arnfinn. – Vi praktiserer ikke fast leggetid, og kveldene blir avsluttet med leirbål med kakao og marshmallows. Det er klart at det alltid er noen som skal prøve å døgne og utfordre oss, men erfaringen er at når mørket senker seg, er alle så utslitt at de sovner uansett. Det viktigste for oss er å skape trygghet for store og små, for vi må faktisk også tenke på foreldre og foresatte som har levert barna fra seg for første gang.

Positive tilbakemeldinger

Norsk Folkehjelp Stavanger kunne ikke gjennomført leirene uten frivillige som stiller opp, understreker Arnfinn.

– Noen er aktive hele året og andre deltar kun på leirene. Vi har også noen utenfor organisasjonen som stiller trofast opp hver sommer. Med forberedelser anslår vi at det går med rundt 2000 dugnadstimer til dette hvert år.

Arnfinn Arnesen jobber som tekniker på elektroavdelingen Stavanger universitetssjukehus og er også hovedverneombud i 20 prosent stilling. Fritida preges i stor grad av Folkehjelpa.

– Hele familien er medlemmer, med litt ulik aktivitetsgrad. Datteren vår på 33 ble innmeldt da hun ble født, og nå er også min vordende svigersønn med. Mitt sju måneder gamle barnebarn var bare noen uker da hun ble medlem. Og hun var med på Folkehjelpas juletrefest ni dager gammel, smiler Arnfinn.

Publisert: 10. oktober 2023 - 9:29
Oppdatert: 19. mai 2024 - 12:08