Et svik mot menneskeheten

UAWC Stop Gaza Starvation 11
Foto: UAWC

Norsk Folkehjelps palestinske partnerorganisasjon UAWC jobber utrettelig for å distribuere mat og gi humanitær hjelp til familier i Gaza. – Vi er forferdet over det internasjonale samfunnets lammelse når det palestinske folket utholder det som utvilsomt er et folkemord, sier daglig leder Fuad Abu Saif.

Av Sissel Fantoft
Publisert: 20. april 2024 - 2:48
Oppdatert: 03. mai 2024 - 22:41

UAWC (Union Of Agricultural Work Committees) har hovedkontor i Ramallah på Vestbredden, men har også 35 medarbeidere i Gaza.

– Situasjonen i Gaza, spesielt i nord, har utviklet seg til en enorm humanitær krise. Mangelen på mat og vann er ekstrem, og mange har ikke noe annet valg enn å ty til dyrefôr, ville urter og skadde hermetikkvarer for å overleve, forteller daglig leder Fuad Abu Saif.

Den alvorlige situasjonen forsterkes av at bistanden sjelden når fram til dem som er isolert på den nordlige delen av Gazastripen.

– Det ender ofte med tragedie når befolkningen må kjempe om tilgang til sårt tiltrengt nødhjelp. Bare i løpet av de siste to ukene har mer enn 1000 palestinere blitt skadd eller mistet livet. Folk i Nord-Gaza har blitt tvunget ut i gatene, inn i ødelagte hjem eller inn i provisoriske tilfluktsrom. Under slike forhold sprer sykdommer seg med skremmende hastighet, fortsetter han.

Utrolig engasjement

Til tross for den forferdelige sitasjonen i Gaza, fortsetter UAWC-teamet å være et fyrtårn av håp og støtte.

– De har blitt selve symbolet på den motstandskraften og besluttsomheten som er så karakteristisk for palestinere i den pågående folkemordkrigen. Mange av våre medlemmer har lidd betydelige personlige tap. Noen har sett hjemmene sine bli lagt i grus, mange befinner seg i de nordlige delene av Gaza, avskåret og isolert av blokaden. Hjerteskjærende er også sorgen over tapet av kjære kolleger som har mistet livet under den nådeløse volden, sier, sier Abu Saif.

Bilde av poteter som pakkes i nødhjelpspakker.
Matmangelen i Gaza er ekstrem og UAWCs kampanje Stop Gaza starvation tar sikte på å bekjempe sult. Foto: UAWC

UAWCs medarbeidere har konsentrert sin innsats om «Stop Gaza starvation»-kampanjen.

– Dag og natt jobber de utrettelig for å distribuere mat og gi humanitær hjelp til familier som har blitt hardt rammet av krigen. Deres engasjement er et vitnesbyrd om en dypt forankret forpliktelse til å lindre lidelsene til sine medpalestinere og en urokkelig tro på styrken som ligger i solidaritet og menneskelig medfølelse, fastslår han.

Nådeløs blokade

Kampanjen mobiliserer ressurser fra hele verden for å skaffe matvarer og humanitære forsyninger til de mest trengende i Gazas beleirede samfunn. Hjelpen har så langt nådd ut til rundt 231 000 individer personer i 38 500 familier.

Også på Vestbredden lider palestinere under volden og den nådeløse blokaden under den israelske okkupasjonen.

– Vi støtter lokalsamfunn på Vestbredden som sliter med harde restriksjoner og voldelige angrep fra bosettere. Jernporter står nå som dystre markeringer ved inngangene til byer, landsbyer og leirer, og fungerer som barrierer som begrenser folks bevegelsesfrihet, sier Fuad Abu Saif, og forteller at palestinere som forsøker å omgå disse barrierene risikerer å bli skutt.

Denne stillheten og passiviteten er ikke bare en fiasko i diplomati, men et svik mot menneskeheten selv.
— Fuad Abu Saif, leder UAWC

– De økte sikkerhetsrestriksjonene hindrer også strømmen av varer og humanitær hjelp til regionen. Den gjennomgripende følelsen av frykt og den konstante trusselen om vold kaster lange skygger over dagliglivet, og etterlater samfunnet i en tilstand av evig usikkerhet, sier han.

Katastrofal matmangel

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) advarer om en rask forverring av sultkatastrofen i Gaza:

«Opptrappingen av fiendtlighetene har stanset forsyninger av vann, mat og drivstoff, og forårsaket kollaps av alle matrelaterte sektorer, inkludert grønnsaksproduksjon, husdyrproduksjon og fiskeri og akvakultur. Om lag 60 til 70 prosent av kjøtt- og meieriproduserende husdyr i Gaza har enten blitt drept eller for tidlig slaktet for å dekke det store matbehovet,» uttaler FAO i en pressemelding.

Ifølge en rapport som ble publisert av IPC (Integrated Food Security Phase Classification) 18. mars vil halvparten av befolkningen i Gaza, 1,11 millioner mennesker, oppleve katastrofal matusikkerhet mellom mars og juni. IPC er et globalt initiativ som har utviklet en matusikkerhetsskala med fem nivåer, hvor katastrofalt er det høyeste nivået.

En bølge av bosettervold

Det siste tiåret har folk på Vestbredden opplevd en økende bølge av vold fra bosetterne, og situasjonen har forverret seg dramatisk siden krigens utbrudd 7. oktober 2023.

– Innbyggerne på Vestbredden lever under en beleiring der prinsippene om frihet og menneskeverd kontinuerlig utfordres av okkupasjonens harde realiteter, fastslår Abu Saif.


Portrett av Fuad Abu Saif, leder i UAWC.
–Situasjonen i Gaza, særlig i nord, er nå en enorm humanitær krise. Mangelen på mat og vann er ekstrem, forklarer Fuad Abu Saif, leder i den palestinske bonde- og småbrukerorganisasjonen UAWC. Foto: Hilda Klaveness

– Væpnede bosettere, ofte ledsaget av soldater, har satt i gang nådeløse angrep på palestinske hjem, gårder og hele landsbyer. Disse overgrepene resulterer ikke bare i tap av palestinske liv, men fører også til omfattende beslag av land og systematisk ødeleggelse av eiendommer. Alt utføres under det israelske militærets årvåkne øyne, og de har gjort lite eller ingenting for å dempe disse aggresjonene. Straffefriheten som disse bosetterne opererer under, oppmuntrer dem til å eskalere sine terrorhandlinger mot den palestinske befolkningen, legger han til.

Bedrer menneskers liv

At UAWCs innsats har stor betydning for folks livskvalitet, kan Ya'qoub At'eemat, lederen av et landsbyråd på Vestbredden, bekrefte: «Veien til Khirbet Um Qussa, som UAWC har bygget de siste månedene under de nåværende tøffe forholdene, har vært et av de mest vellykkede prosjektene i området de siste årene. Den letter tilgangen til viktige tjenester, spesielt for skoleelever. Vi er stolt av dette prosjektet og håper det vil fungere som en modell for fremtidige initiativer.»

Yaqoub Ateemat
Ya'qoub At'eemat (t.v.) leder et landsbyråd på Vestbredden og er takknemlige for en vei som UAWC har bygd fram til landsbyen. Samah Abu Na'mas (t.h.)organisasjon Battis Women's Cooperative har fått hjelp fra UAWC til å dyrke økologiske grønnsaker. Foto: UAWC

Samah Abu Na'ma, som representerer Battir Women's Cooperative, samstemmer i dette og kommenterer landbruksstøtten som er gitt slik: «Grønnsaksfrø og andre lokale plantefrø som ble delt ut til kvinner i kooperativer på World Peasant's Day markerte et vendepunkt for mange medlemmer og ga dem en mulighet til å vende tilbake til land og jordbruk og produsere lokale økologiske råvarer.»

– Dette understreker at våre prosjekter bidrar til positiv endring i livene til palestinske bønder og lokalsamfunn, sier Abu Saif.

– Ufattelig og uakseptabelt

UAWCs budskap til verden er at landene må riste av seg sin apati og forene seg i et resolutt krav om umiddelbar stans av Israels angrep, og å gjenopprette verdighet og fred for det palestinske folket.

– Det er ufattelig og uakseptabelt at verden ser ut til å være ute av stand til å tvinge den israelske okkupasjonen til å stanse sin utryddelseskrig. Hvordan kan en klode som vrimler av nasjoner, organisasjoner og individer være vitne til den systematiske utslettelsen av et helt folk uten å gå til handling? Denne stillheten og passiviteten er ikke bare en fiasko i diplomati, men et svik mot menneskeheten selv. Tiden for global ansvarlighet og avgjørende intervensjon er nå, presiserer Fuad Abu Saif.

Publisert: 20. april 2024 - 2:48
Oppdatert: 03. mai 2024 - 22:41