Digitalt liv under konstant overvåking

IMG 8069 1
Foto: Guro Thobru

Israel har innført mange antidemokratiske lover de siste årene. Dette går hardt ut over palestinernes digitale rettigheter, og krenker retten til privatliv og bevegelsesfrihet. Alt palestinere foretar seg på nett blir overvåket av israelske myndigheter, og etter 7. oktober har det blitt verre enn noensinne.

Av Hilda Klaveness
Publisert: 20. april 2024 - 2:29
Oppdatert: 03. desember 2024 - 18:43

Organisasjonen 7amleh (The Arab Center for the Advancement of Social Media) ble opprettet i 2014 etter den arabiske våren for å forsvare palestinske digitale rettigheter og bidra sosiale og politiske endringer i regionen

– Det har blitt stadig vanskeligere å beskytte de digitale rettighetene til sivilbefolkningen i hele Palestina, sier Nadim Nashif, en av grunnleggerne av 7amleh. – Spesielt vanskelig er det selvfølgelig i Gaza. Israel stenger av tilgangen til nettet slik at folk ikke når hverandre. Foreldre som har sendt barna til ulike steder slik at det kan være en mulighet for at noen av dem overlever angrepene, sliter med å få kontakt med dem.

7amleh, uttalt Hamleh, følger opp og dokumenterer brudd på digitale rettigheter, blant annet gjennom sin årlige rapport Hashtag Palestina.

– Tidligere var det ikke så mange regler og reguleringer. Nå foregår det mer og mer kontroll for å stramme inn handlingsrommet og innskrenke ytringsfriheten, forteller Nadim Nashif.

Teknologi for ansiktsgjenkjenning

FN har slått fast at digitale rettigheter er en forlengelse av menneskerettighetene. De samme rettighetene som folk har i den fysiske verdenen skal også beskyttes online.

85 prosent av israelske forespørsler om å fjerne palestinske innlegg blir godkjent av Facebook.
— Nadim Nashif, 7amleh

– Det vil si at vi har rett til å hevde våre meninger uten innblanding, og til å søke, motta og formidle informasjon og ideer gjennom alle medier. Her motarbeides dette av både myndigheter og teknologiselskaper, og påvirker i stor grad livet til palestinske borgere i Israel og innbyggerne på Vestbredden og i Gaza, sier Nadim Nashif.

Kontrollen skjer ved lovgivning som kriminaliserer palestinsk legitim ytringsfrihet, og overvåking gjennom teknologi for ansiktsgjenkjenning og kameraer som registrerer biler og deres nummerskilter.

– En annen sak er de palestinske selvstyremyndighetene som kontrollerer noen av byene på Vestbredden. De har i utgangspunktet også en lov som kriminaliserer politiske motstandere og ytringer de ikke liker – den såkalte nettkriminalitetsloven.

Aggressiv innholdsmoderering

Nadim Nashif kan fortelle at også de store teknologiselskapene bidrar til at ytringsfriheten er sterkt truet.

– Disse selskapene innordner seg Israel og vedtar retningslinjer for innholdsmoderering som forsøker å kvele palestinsk historie. 85 prosent av israelske forespørsler om å fjerne palestinske innlegg blir godkjent av Facebook. Men er du en farlig person fordi du gir uttrykk for at du er imot okkupasjonen, at du vil ha din frihet? Eller er dette bare en naturlig del av en legitim politisk debatt?

To menn filmer en eksplosjon med mobilene sine.
To palestinere filmer Israels bombing av Gaza i oktober 2023. Foto: Samar Amar Elouf/NTB

En viktig del av 7amlehs virksomhet er derfor å gjennomføre kampanjer for å få selskapene til å endre sine retningslinjer.

– De går stadig hardere til verks for å kneble palestinske stemmer, spesielt Meta, som blant annet står bak Facebook og Instagram. Mens flommen av hebraisk hatprat, som kan gå langt i å akseptere folkemordet, ikke blir fjernet. Dette ble faktisk også tatt opp i dommen som nylig falt i Den internasjonale domstolen, sier Nashif.

Han er opptatt av at det ikke finnes noen klare definisjoner i lovverket av hva som er en terrororganisasjon, eller hva som er terroristinnhold.

– Og hvordan kan de vite hva jeg har sett på, hva jeg har snakket om? Hvis jeg så 20 videoer av Hamas, hvordan kunne de oppdage det? Da må de enten være sammen med meg og se på skjermen, eller ha en spyware i telefonen min. Eller ta telefonen med makt fra meg og tvinge meg til å åpne den, noe som skjer med tusenvis av palestinere.

Avslører systemet

7amleh følger med på hva som skjer i de store nettverkene gjennom sin egen plattform Hort, der folk kan melde det de har problemer med, som hatytringer, falske nyheter og sensur.

– De siste to årene har vi analysert 6862 saker, derfor vet vi hva som skjer på de forskjellige plattformene. Vi har en sanntidsindikator på hatefulle ytringer på hebraisk. Det er i utgangspunktet en språkmodell som er basert på KI, forteller Nadim Nashif.

Den digitale overvåkingen, som følger med på bilskilt eller ved ansiktsgjenkjenning, er overalt.
— Nadim Nashif, 7amleh

I arbeidet med Hashtag Palestina for 2023 brukte 7amleh en for dem litt uvanlig metode for å teste Metas modereringstaktikk.

– Vi laget innlegg fra kontoen vår som var sterkt anti-palestinske. Meta sjekker alle innlegg før de gir sin godkjenning. De godkjente våre etter noen timer, alle sammen. Deretter deaktiverte vi dem selvfølgelig, for ikke å gjøre skade. Men poenget er Metas systemer fortsetter å svikte igjen og igjen, fordi de sensurerer innholdet fra palestinsk side, men ikke de israelske hatefulle ytringene.

Opplæring i digital sikkerhet

I tillegg til å være vaktbikkje for palestinernes digitale rettigheter, driver 7amleh en omfattende informasjonsvirksomhet om hvordan folk best mulig kan beskytte seg mot overvåkingen.

– Vi driver hovedsakelig kampanjer som forteller folk at de må være klar over hvordan de blir overvåket. Så økt bevissthet er én ting. Det andre er at folk må være kyndige i digital sikkerhet og vite hvordan kan bruke de forskjellige mediene, sier Nadim Nashif.

Kampanjene henvender seg til aktivister, menneskerettighetsforkjempere, menneskerettighetsorganisasjoner og befolkningen generelt.

– Vi ønsker å nå fram til alle. Vi lager også materiell om digital sikkerhet på arabisk.

– Har du opplevd å bli overvåket selv?

– Den digitale overvåkingen, som følger med på bilskilt eller ved ansiktsgjenkjenning, er overalt. Jeg antar at det skjer også meg. Vi har to kontorer, i Haifa og i Ramallah, så når jeg drar inn på Vestbredden ser jeg mange røde spesialkameraer som tar bilde av hver sjåfør.

– Hva synes du om å bli overvåket så mye?

– Det er klart det er veldig problematisk fordi du får en følelse av å miste enhver form for privatliv. Det er noen som ser deg hele tiden.

– Føler du deg trygg når du er på jobb?

– Jeg føler meg mindre trygg i Ramallah fordi den israelske hæren går inn der hver natt. I byene på Vestbredden er det rolig, men mellom byene er det veldig farlig fordi militser av bosettere og hæren angriper palestinere når de reiser fra ett område til et annet. Det er åpenbart at aller verst er det nå for Gazas innbyggere, men også på Vestbredden og andre områder er det veldig anspent.

– Gjør du nok for å beskytte din egen digitale sikkerhet?

– Jeg arbeider normalt via telefonen min, kanskje fordi jeg jobber med digitale rettighet og er klar over hva jeg står overfor. Men det er ikke noe rart at folk er redd for å snakke i telefonen eller sende meldinger og dele ting på nett. Vi snakker om hundrevis av mennesker som har blitt arrestert på grunn av innlegg i sosiale medier. Mange av disse innleggene dreier seg rett og slett om politiske synspunkter som du kan være enig eller uenig i, men det er definitivt ikke oppvigleri!

Publisert: 20. april 2024 - 2:29
Oppdatert: 03. desember 2024 - 18:43