Beskyttelse mot luftangrep

MAH60730 web
Yehia AL-Bardawil (12) forteller at han følte seg utrygg og kunne ikke gjemme seg under bombingen i 2022. Han var sammen med familien, og de holdt hverandre i hendene. Den eldste broren forsøkte å berolige ham. Foto: Hilda Klaveness

200 000 personer har fått opplæring i beskyttelse og beredskap i Gaza. Palestinske barn forteller om hvordan undervisningen har gitt dem en flik av trygghet på den krigsherjede landstripen.

Av Lars Barreto Dønvold-Myhre
Publisert: 27. april 2023 - 12:03
Oppdatert: 19. mai 2024 - 07:46
MAH60730 web
Yehia AL-Bardawil (12) forteller at han følte seg utrygg og kunne ikke gjemme seg under bombingen i 2022. Han var sammen med familien, og de holdt hverandre i hendene. Den eldste broren forsøkte å berolige ham. Foto: Hilda Klaveness

– Raketter er tunge og barn er små.

Refleksjonen kommer fra den palestinske 12-åringen Yehia Al-Bardawil. På en skole i Gaza sitter ti ivrige elever med hendene høyt hevet for å melde seg frivillig til å vise fram hvordan de beskytter seg mot israelske bombeangrep.

Den siste krigen i 2022 har satt dype spor hos elevene. De snakker i munnen på hverandre om grusomhetene de var vitne til. En forteller at han var sammen familien og at de holdt hender, en annen om naboens hus som ble totalt ødelagt. Flere av barna hørte høye smell og så døde og skadde etter bombingen.

– Vi var veldig redde, utbryter en av dem.

Alle i hele verden burde lære dette
— Mohammed Al-Ajouri (11)

Lyden av droner

Det flyr alltid droner over Gaza, og lyden av dem skaper frykt hos de unge elevene. Sivile på Gazastripen kan ikke enkelt flykte til andre landområder dersom det bryter ut kamphandlinger eller de blir utsatt for rakettangrep. Tidligere konflikter har ført til enorme sivile lidelser i form av drepte og skadde. Norsk Folkehjelp driver derfor opplæring i sivil beskyttelse og beredskap (CPP) i samarbeid med partnere og lokale myndigheter.

Programmet lærer sivile hvordan de kan forberede og beskytte seg og sine og bedre sjansene for å overleve ved angrep og konflikt. I likhet med brannøvelser her i Norge, handler denne typen øvelser om å gjøre folk kjent med hvordan de selv kan bidra til egen trygghet. Det innebærer blant annet rutiner for evakuering, grunnleggende brannsikkerhet og førstehjelp.

– Alle i hele verden burde lære dette, sier 11 år gamle Mohammed Al-Ajouri.

Enkle, men effektive tiltak

Tiltakene kan virke enkle, men kan i realiteten bety forskjellen på liv og død.

– Du bør oppholde deg på bad eller åpne rom, og ha tilgjengelig nødproviant for to uker, som vann og hermetikk. Under et bombeangrep må du sette deg ned med bøyd hode, med hendene bak nakken og armene over ørene for å beskytte de mest utsatte områdene. Du må ha åpen munn for å unngå et enormt trykk i kroppen, forklares det i undervisningen.

Siden 2016 har over 200 000 personer fått opplæring i CPP i Gaza. De som har fått opplæring, formidler kunnskapen til familien og alle som ønsker det. For elevene i Gaza er opplæringen en liten trygghet i den veldig utrygge tilværelsen på den smale stripen ved Middelhavet. Minnene fra den siste krigen har gått hardt utover konsentrasjonen på skolebenken.

Det er vanskelig å ta inn over seg at 11- og 12-åringer er nødt til å balansere algebra med beredskapstrening. De føles unaturlig modne for alderen, og hvordan det er å være barn i Palestina illustreres godt når de blir spurt om hva de vil bli når de blir voksne. En vil bli lege, en annen politi. En tredje elev svarer at han gjerne skulle ha blitt fotballspiller, men han synes det er skummelt fordi en venn av ham ikke kan spille lenger fordi han ble skadet under bombingen.

– Jeg håper på frihet for palestinere. Vi barn har også rettigheter, og vi burde også ha rett til å leke i fred, avslutter en av elevene.

Publisert: 27. april 2023 - 12:03
Oppdatert: 19. mai 2024 - 07:46