– Atomvåpen er et absolutt onde

Mr Hamasumi
Jiro Hamasumi, visegeneralsekretær i Nihon Hidankyō Foto: Nihon Hidankyō

10. desember mottar den japanske grasrotbevegelsen av atombombeoverlevende, Nihon Hidankyō, Nobels fredspris i Oslo Rådhus. Nesten 80 år etter bombingen av Hiroshima og Nagasaki fortsetter de å heve sine stemmer og be om «Ingen atomkrig, ingen atomvåpen!».

Av Sissel Fantoft
Publisert: 10. desember 2024 - 9:13
Oppdatert: 12. desember 2024 - 04:51

Nihon Hidankyō, som ble stiftet i 1956, har vært nevnt som fredspriskandidat flere ganger helt siden 1985.

– Vi har ikke vurdert denne muligheten de siste årene, derfor ble vi alle svært overrasket over kunngjøringen om at Nobels fredspris for 2024 skulle tildeles Nihon Hidankyō, forteller assisterende generalsekretær Jiro Hamasumi. – Da vi hørte komiteens begrunnelse, følte vi at de hadde en dyp forståelse av våre initiativer. Dette er en global anerkjennelse av kampanjen vår for å forhindre at flere mennesker blir ofre for atombomber.

Organisasjonens medlemmer kaller seg Hibakusha, som på japansk betyr «bombet mann».

– Fredsprisen markerer at Hibakusha-bevegelsen har fått sin posisjon i menneskehetens historie. Vi håper at dette vil føre til økt interesse for avskaffelse av atomvåpen, samt framgang i ulike tiltak, inkludert et økt antall statsparter i traktaten om forbud mot atomvåpen (TPNW), sier han.

Håper på internasjonal norm

Verden befinner seg nå i en situasjon med ekspanderende kriger og trusler om å bruke atomvåpen.

– På FNs andre spesialsesjon om nedrustning i 1982 gjentok Hibakusha Mr. Senji Yamaguchi ordene «No More Hiroshimas, No More Nagasakis, No More War, No More Hibakusha». Det er ikke tilfeldig at oppfordringen om «No More War» ble plassert før «No More Hibakusha». Det var fordi Japan hadde ført krig at atombombene ble sluppet. Derfor må vi sikre at kriger i utgangspunktet aldri startes, sier Hamasumi.


Verdens ledere bør forstå at bruken av atomvåpen er et brudd på folkeretten, at atombombingen fortsetter å forårsake skade på livene til Hibakusha fram til i dag, og at atomvåpen er et absolutt onde som mennesker ikke må tillate
— Jiro Hamasumi, Nihon Hidankyō

En undersøkelse i 1985 viste at 60 prosent av de drepte var kvinner og barn.

– Jeg håper at den såkalte pasifistparagrafen i den japanske grunnloven, sammen med atomvåpentabuet, også vil bidra til å lage en internasjonal norm om «ingen krig». Represalier vil bare føre til flere ofre og hat, ingenting annet. Vi trenger fred for å oppfylle barnas drømmer, understreker han.

Brudd på folkeretten

Nihon Hidankyō har appellert både i Japan og internasjonalt for avskaffelse av atomvåpen, samt for statlig kompensasjon til atombombeoverlevende, som konkrete tiltak for å sikre at det ikke skapes flere atombombeofre.

– Verdens ledere bør forstå at bruken av atomvåpen er et brudd på folkeretten, at atombombingen fortsetter å forårsake skade på livene til Hibakusha fram til i dag, og at atomvåpen er et absolutt onde som mennesker ikke må tillate. De må anerkjenne at den eneste måten å virkelig eliminere trusselen om atomvåpen på er å avskaffe dem fullstendig, sier Jiro Hamasumi.

Nihon Hidankyō ber ledere om å: UTHEVE TEKSTEN

  1. Rette oppmerksomheten mot Hiroshima og Nagasaki, lytte til stemmene til Hibakusha, og informere sine innbyggere om realiteten av virkningene av atomkrig.
  2. Umiddelbart slutte seg til traktaten som forbyr atomvåpen.
  3. Umiddelbart avskaffe atomvåpen og atomkrigsrelaterte anlegg i både egne og andre land.
  4. Oppløse alle militære allianser som danner grunnlaget for atomvåpenkappløpet.

Alliansen med USA

Etter atombombingen i august 1945, protesterte den japanske regjeringen bare én gang til USA.

– Siden har regjeringen fortsatt å prioritere sin allianse med USA, slik at USA kan eie atomvåpen og beskytte Japan under «atomparaplyen». Den japanske regjeringen kaller traktaten om forbud mot atomvåpen det endelige målet, og «utgangspunktet» for å oppnå en atomvåpenfri verden, forteller Hamasumi.

NTB fb ASE2 CDRYY
I Hiroshima står atombombekuppelen igjen som et minnesmerke over atombombesprengningen over byen den 6. august 1945. Det var den eneste bygningen nær nullpunktet som sto igjen etter sprengningen Foto: KIM KYUNG-HOON / NTB

Nihon Hidankyō fortsetter å oppfordre den japanske regjeringen til å signere og ratifisere TPNW.

– Det første trinnet er å delta som observatør i det tredje møtet av statsparter til TPNW i mars 2025, men dette er ennå ikke avklart, sier han.

– Atomparaplyen er en soppsky

Atomstatene moderniserer og forbedrer sine atomarsenaler og rettferdiggjør sin besittelse av atomvåpen med såkalt kjernefysisk avskrekking.

– Dette ble understreket på G7-toppmøtet i Hiroshima i 2023, og er totalt uakseptabelt for Hibakusha. Det samme gjelder atomdeling. Hibakusha vil ikke akseptere atomvåpen, selv om det sies å være av hensyn til «sikkerhet» eller «avskrekking». Å akseptere ideen om atomparaplyen er å anerkjenne atomvåpen som et nødvendig onde. Atomparaplyen er ikke annet enn en soppsky for Hibakusha. Vårt mål er at grusomhetene fra 1945 aldri skal gjentas, sier Hamasumi.

I dag finnes det 12 000 atomvåpen og 4000 stridshoder i verden.

– Disse kan skytes opp når som helst. 2025 blir et år av kritisk betydning på grunn av truslene om krig og bruk av atomvåpen. Vi håper å se flere land signere og ratifisere TPNW. Dette er ikke bare et problem for Hibakusha, hvis gjennomsnittsalder nå er 85, men for hele menneskeheten, understreker Jiro Hamasumi.

Publisert: 10. desember 2024 - 9:13
Oppdatert: 12. desember 2024 - 04:51